image
Sursa foto: unian.net

Primele rezultate exit-poll în Ucraina: Zelenski ar fi obținut un scor aproape dublu față de Poroșenko; Va fi turul II

Vladimir Zelenski ar fi luat peste 30% din voturile alegătorilor la alegerile prezidențiale din Ucraina. Pe locul doi s-ar fi plasat Petro Poroshenko, obținând peste 18 la sută. Asta arată rezultatele exit-poll-ului, adică a sondajului la ieșire, transmite agenția ucraineană Unian. Astfel, în turul doi se vor confrunta Zelenski și Poroșenko.

Potrivit exit-poll-ului realizat de TSN, Vladimir Zelenschi a luat 30,1% din voturi, Petro Poroșoenko - 18,5%, iar Iulia Timoșenko - 14,0%. Restul candidaților au obținut sub 10 la sută din voturile alegătorilor.

Alegerilor prezidențiale din Ucraina în acest an au fost văzute extrem de imprevizibile, cu un actor fără experiență politică în fruntea sondajelor într-o țară care se confruntă cu un război.

Vladimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, și a cărui singură experiență de guvernare se rezumă la a interpreta rolul unui profesor de istorie devenit subit președinte într-un serial de televiziune, îi devansa de departe pe rivalii săi cu peste 25% din intențiile de vot, potrivit ultimelor sondaje publicate în această săptămână.

Mai multe sondaje de opinie arătau că actualul președinte, Petro Poroșenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur, previziune care este confirmată și de rezultatele exit-poll-ului.

Poroșenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanșat o revoltă armată a unor separatiști pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane și care continuă și în prezent. Guvernele vestice au susținut Ucraina în acest conflict iar mai mulți oficiali și investitori străini sunt îngrijorați de imprevizibilitatea adusă de Zelenski. Poroșenko a vizitat des zona de conflict și a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul și a luat o atitudine dură față de Rusia. Însă mulți votanți sunt nemulțumiți pentru că el nu a reușit să gestioneze corupția și sărăcia. O creștere a prețului gazelor a cauzat o nemulțumire răspândită printre consumatori, notează RFI.

Zelenski a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupție și va revitaliza discuțiile de pace privind soarta estului Ucrainei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: