image
Sursa foto: esp.md

Ambasadorul UE la Chișinău: Asistența financiară pentru RM, SUSPENDATĂ OFICIAL; Până acum fusese „înghețată”

Asistența macro-financiară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova va fi suspendată oficial, după ce până acum fusese doar „înghețată”. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

Oficialul a precizat că asistența fusese înghețată în așteptarea respectării angajamentelor. În situația în care acest lucru nu s-a produs, ci dimpotrivă, fiind înregistrate regrese majore în domeniul democrației și justiției, UE a decis să suspende asistența financiară pentru țara noastră.

„Trebuie să ne referim la aspecte care încă stau ca obstacole pentru folosirea deplină a potențialului relației noastre. Vorbim despre probleme în sistemul justiției, care trebuie să treacă printr-o reformă profundă. Fără schimbări în justiție nici economia nu lucrează, nici cetățenii nu se simt într-o țară liberă. Vorbim despre probleme în democrație, care este domeniul fundamental al statului de drept, cu invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, câștigate de Andrei Năstase. Așteptările noastre stringente rămân: statul de drept, reforma justiției, alegeri libere și corecte, independența mass-media și a societății civile. Ele condiționează asistența noastră. Am cerut acțiuni urgente în domeniul anchetei fraudei bancare. Vrem să vedem mai multe rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Nu am văzut progrese pentru a răspunde la îngrijorările noastre în multe dintre aceste domenii”, a menționat oficialul.

„În legătură cu nerespectarea angajamentelor, comisarul Johannes Hahn a anunțat reducerea asistenței pentru RM din programele anuale pentru 2017 și 2018 și păstrarea acelor programe care aduc beneficii cetățenilor. Asistența macrofinanciară urmează să fie SUSPENDATĂ FORMAL, pusă „on hold”. Până acum fusese înghețată, așteptând să vedem măsuri din partea autorităților. Când vom vedea acțiuni reale, vom repune asistența noastră în parametri agreați anterior”, a precizat ambasadorul UE la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: