image
Sursa foto: telekomsport.ro

Top 5 investitori din fotbalul britanic: Ei sunt cei mai bogaţi oameni din Premier League

Premier League este indiscutabil cea mai puternică ligă din punct de vedere financiar. Contractele de publicitate ating sume aproape incredibile, iar premiile nu au egal prin comparaţie cu alte campionate puternice.

Pe lângă impactul mediatic puternic şi banii care se învârt în jurul campionatului britanic datorită drepturilor TV şi contractelor de publicitate, prima ligă din Anglia este dominată de oameni de afaceri cu fonduri aproape nelimitate. Cinci echipe din Premier League sunt conduse de multi miliardari, extrem de influenţi, cu averi absolut impresionante.

Vă prezentăm un Top 5 al celor mai puternici investitori din fotbalul britanic şi averile acestora conform Forbes. Surprinzător, in topul din acest an nu-şi găsesc loc principalii investitori de la Manchester United şi Liverpool, care împreună au o avere mai mică decât patronul lui Chelsea, rusul Abramovich.

1. Şeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan (Manchester City)

Patronul lui Manchester City este cel mai bogat patron din fotbalul britanic. Născut în Emiratele Arabe Unite, Şeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan (47 de ani) are o avere estimata la 44 de miliarde de dolari. Averea combinată a familiei sale depăşeşte 1 triliard de dolari! Între ”distracţiile” sale includem echipa de fotbal Manchester City, o companie de turism, unul dintre cele mai mari yacht-uri din lume, numeroase maşini de lux şi o insulă. Şeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan este şi preşedintele Emirates Investment Authority.

2. Roman Abramovich (Chelsea)

Cel mai bogat european din fotbalul britanic, rusul Roman Abramovich are o avere estimată la 11.2 miliarde de dolari. Patronul lui Chelsea deţine pachetul majoritar la giganţii Sibneft, Evraz şi Norilsk Nickel, al doilea cel mai mare yacht din lume şi a cumpărat în 2005 acţiuni la Gazprom, al cărui acţionar majoritar va deveni în scurt timp. Între 2001 şi 2013 a cheltuit peste 2.5 miliarde de dolari în regiunea Chukotka al cărei guvernator a fost. Un apropiat al preşedintelui Putin, Abramovich nu a avut niciodată probleme cu ”puterea” din Rusia şi deţine o casă absolut spectacoloasă în cea mai scumpă zonă a Londrei. Reşedinţa sa a costat nu mai puţin de 80 de milioane de lire, iar rusul a recunoscut că nu a apucat încă să o ”viziteze” pe toată!

3. Stan Kroneke (Arsenal)

Americanul Stan Kroenke (71 de ani) deţine pachetul majoritar de la Arsenal, iar averea sa a fost estimată în august acest an la 8.3 miliarde de dolari. Este proprietarul THF Realty şi deţine şi alte francize importante din lumea sportului: Los Angels Rams, formaţie din NFL, Denver Nuggets, formaţie din NBA, Colorado Avalanche, formaţie din NHL, Colorado Rapids, formaţie din MLS. Stan Kroenke este membru al partidului Republican şi a fost unul dintre principalii susţinători ai preşedintelui Donald Trump în campania electorală.

4. Guo Guangchang (Wolverhampton)

Liderul Fosun International Limited, grupul care a cumpărat Wolverhampton Wanderes, Guo Guangchang (51 de ani) este unul dintre cei mai bogaţi chinezi din lume. Magnatul are o avere estimată la 7.4 miliarde de dolari şi este supranumit ”Warren Buffet” al Chinei. Chiar dacă pare un personaj excentric, Guo Guangchang este un filantrop recunoscut în China, ultima sa donaţie fiind una de 600 de milioane de dolari pentru lupta împotriva sărăciei.

5. Shahid Khan (Fulham)

Născut în Pakistan, cetăţean american şcolit la Londra şi Florida, Shahid Khan are o avere estimata la 7.6 miliarde de dolari. Deţine echipa de fotbal american Jacksonville Jaguars, dar şi gigantul Flex-N-Gate Corporation.

Noutăţile partenerilor

comentarii: