image
Sursa foto: Jurnal.md

16 ONG-uri: Numirea în grabă a trei judecători la CC dă semne puternice de îngrijorare privind politizarea excesivă a Curții

Mai multe organizații ale societății civile îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu modul total netransparent de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională, de către Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament.

Este vorba numirea în fotoliile de magistrați constituționali a doi deputați PD, Raisa Apolschii și Artur Reșetnicov, dar și a fostului procuror general Corneliu Gurin.

„Demisiile consecutive și subite, înainte de termen, dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți”, se spune în declarația semnată de 16 organizații ale societății civile.

„Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii au fost numiți în funcția de judecători constituționali pe un mandat de 6 ani într-o grabă fără precedent și fără a respecta vreo procedură de numire. Nu a existat nicio explicație a vacanței de aproape 9 luni a unei funcții la Curtea Constituțională și numirea subită de către Guvern, fără vreun concurs, a dlui Artur Reșetnicov. Demisia judecătorilor Igor Dolea și Victor Popa, urmate de numirea imediată, peste noapte, a dlui Corneliu Gurin de către CSM, precum și numirea neașteptată a dnei Raisa Apolschii de către Parlament, la fel ridică suspiciuni cu privire la posibile interese ascunse în spatele acestor numiri”, se arată în declarație.

În opinia societății civile, candidaturile alese în funcțiile de judecători constituționali trezesc dubii rezonabile privind afilierea politică a acestora. Corneliu Gurin a fost Procuror General între 2013-2016. Conform anexelor secrete ale Alianței pentru Integrare Europeană AIE2 din 2010, Procuratura Generală în acea perioadă era „atribuită” Partidului Democrat, ceea ce denotă o afiliere puternică a dlui Corneliu Gurin cu PD. Mai mult, el a exercitat funcția de Procuror General exact în perioada în care se desfășura și „Landromatul Rusesc” și „furtul miliardului”.

Totodată, Artur Reșetnicov era șeful Serviciului de Informație și Securitate în aprilie 2009, când a avut loc una din cele mai mari tragedii de la independența Moldovei ce a implicat decese și maltratări în masă a tinerilor, evenimente neelucidate nici până azi. Artur Reșetnicov a fost membru al Partidului Comunist, aducea critici dure Partidului Democrat, iar apoi destul de subit a devenit membru al Partidului Democrat.

Ca și Artur Reșetnicov, Raisa Apolschii este membră a Partidului Democrat. Aceste aspecte aruncă cel puțin umbre de îndoială cu privire la independența celor trei candidați, care puteau fi diminuate dacă ar fi fost organizate concursuri publice și transparente.

„Având în vedere alegerile parlamentare anunțate pentru 24 februarie 2019, modul de numire extrem de pripit a jumătate din componența Curții Constituționale ne dau semne puternice de îngrijorare cu privire la politizarea excesivă a Curții Constituționale și posibila folosire a Curții Constituționale în lupte politice”, atenționează experții independenți.

Cele 16 organizații ale societății civile solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului să elaboreze proceduri de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională care să fie transparente și să asigure numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite.

Declarația a fost semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, CPR-Moldova, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Transparency-International Moldova, Asociația Promo-LEX, Comunitatea WatchDog.md, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Institutul pentru Inițiative Strategice, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Amnesty International Moldova și IDIS ”Viitorul”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: