image
Sursa foto: jurnal.md

Veaceslav Negruța pornește un proces împotriva holdingului GMG; Trustul de presă al șefului PD este acuzat de falsuri

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța pornește un proces împotriva holdingului General Media Group. Trustul de presă al șefului PD este acuzat că a scris falsuri, potrivit cărora Negruța ar fi fost implicat în licitații trucate privind pașapoartele biometrice. Negruță solicită în instanță dezmințirea informației și prezentarea scuzelor publice. Cei vizați afirmă că intenția fostului ministru este neîntemeiată.

Veaceslav Negruța a depus cererea de chemare în judecată împotriva trustului General Media Group, dar și a unor portaluri de știri care au scris anul trecut că acesta ar fi fost implicat într-o schemă ilegală privind achiziționarea blanchetelor pașaportului moldovenesc. Totul ar fi pornit de la o declarație a șefului Agenției Servicii Publice, Serghei Railean, care afirmase că Întreprinderea de Stat „Registru” a semnat în 2017 un contract mai ieftin, decât cel din 2012, pe când Negruță era ministru al Finanțelor. Atât Agenția, cât și Railean, la fel, au fost atacați în instanță. Cel din urmă a lipsit de la ședință, iar reprezentatul Agenției Servicii Publice afirmă că solicitarea lui Negruță este neîntemeiată.

Și avocatul trustului GMG, controlat de către Vladimir Plahotniuc, afirmă că instituția pe care o reprezintă nu are nicio legătură cu informația difuzată anul trecut.

Ședința de judecată a fost amânată din motiv că mai mulți pârâți nu s-au prezentat în fața instanței. Fostul ministru al Finanțelor afirmă că s-a pomenit a fi atacat după ce a adus critici cu privire la reformele din anumite domenii.

Iar avocata lui Negruța afirmă că instituțiile media cu pricina nu au ținut cont de faptul că acțiunile pe care i le incriminează clientului său datează din perioada când acesta nu mai deținea funcția de ministru.

Veaceslav Negruța a mai declarat că, inițial, în cerere de chemare în judecată figurau și alte două instituții media, care ulterior însă au publicat scuzele de rigoare. Avocata fostului ministru a precizat că dovadă a informației eronate este și hotărârea Curții Supreme de Justiție, care a confirmat legalitatea licitației cu pricina.

Amintim că Serghei Railean a fost șef la Întreprinderea de Stat „Registru”, iar ulterior ales în funcție de director al Agenției Servicii Publice. Instituția a fost creată în baza unei hotărâri de Guvern adoptată în aprilie 2017. Railean, care a fost vizat anterior în mai multe anchete jurnalistice, a recunoscut anterior că l-a cununat pe fiul mai mare al premierului Pavel Filip. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: