image
Sursa foto: AP

Alegeri europarlamentare 2019: Duminică electorală și suspans în majoritatea țărilor UE

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an.

Este o duminică de mare forfotă electorală în Europa. După ce alegătorii din șapte state UE și-au desemnat deja reprezentanții în viitorul Parlament European, restul celor 21 de țări membre UE urmează să intre azi în emoțiile acestui scrutin. Cea mai mare parte a alegătorilor de pe continentul european sunt așteptați duminică la urne pentru a alege noii membri ai Parlamentului European (PE), în condițiile în care sondajele preconizează o nouă ascensiune a partidelor populiste şi de extremă dreapta, relatează AFP, preluată de News.ro.

Care va fi amploarea acestei ascensiuni? Care va fi impactul asupra echilibrului de forţe în hemiciclul european? Ce consecinţe va avea asupra asupra posturilor-cheie de la vârful Uniunii? Sunt mizele politice ale acestor alegeri.

Cu toate acestea, există temeri cu privire la o rată puternică de absenteism în rândul celor 427 de milioane de alegători estimaţi. Interesul faţă de acest scrutin a scăzut treptat de-a lungul deceniilor, în timp ce puterea eurodeputaţilor a crescut considerabil.

După britanici şi olandezi, joi, urmaţi de cehi (care votează timp de două zile, deci şi sâmbătă) şi irlandezi vineri, letonii, maltezii şi slovacii s-au prezentat sâmbătă la urne.

În celelalte 21 de state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv în România, Franţa, Germania şi Italia, votul are loc duminică.

Rezultatele oficiale vor începe să fie publicate duminică seara târziu în toate cele 28 de state membre ale Uniunii.

În Regatul Unit, unde aceste alegeri au fost organizate în ultimul moment, după amânarea datei a Brexitului până cel mai târziu la sfârşitul lui octombrie, scrutinul a fost eclipsat de tulburările din guvernul conservator. Premierul Theresa May a sfârşit prin a-şi anunţa demisia, vineri, după ce şi-a exprimat regretul, cu lacrimi în ochi, faţă de faptul că nu a reuşit să implementeze divorţul regatului cu UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: