image
Sursa foto: jurnal.md

Discuții aprinse în Parlament despre demisia lui Cioclea: „A fost presat?”; Candu, amuzat: „Îl pregătim pentru altă funcție”

Discuții intense în plenul Parlamentului pe marginea demisiei guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. În timp ce deputații din opoziție pun la îndoială faptul că Cioclea a plecat de bună voie și afirmă că acesta trebuia să vină în Parlament, cei din majoritatea parlamentară s-au amuzat pe seama îngrijorărilor legate de plecarea guvernatorului Băncii Naționale.

„Eu cred că era firesc ca domnul Cioclea să vină aici, cu un raport, și să ne spună de ce până la ziua demisiei n-a fost publicat raportul Kroll. Toată lumea se întreabă de ce a plecat Cioclea”, a declarat deputata PLDM Maria Ciobanu.

În replică, speakerul Andrian Candu a spus că Sergiu Cioclea a fost acum trei săptămâni audiat în Parlament și a răspuns la întrebări, iar un raport de activitate a prezentat atunci când și-a anunțat demisia.

„Asta și ne pune în gardă. Domnul Cioclea a fost în Parlament, a vorbit despre planuri, despre viitor, și subit își anunță demisia. Ce s-a întâmplat că la nici jumătate de mandat un specialist atât de bun a plecat din funcție. Noi vrem să știm: au fost sau nu presiuni asupra lui?”, a menționat deputatul PLDM Grigore Cobzac.

La o replică din sală a deputatei Maria Ciobanu, Candu a declarat: „Să știți că chiar se examinează ideea acordării unei medalii pentru domnul Cioclea, că a avut reușite mari”, a spus Candu, plin de zâmbet.

Și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, fost PLDM-ist, a avut ceva de spus. „Până acum toți cereau demisia guvernatorului BNM, iar acum îl deplângem. Duble standarde”, a spus Ghilețchi.

La rândul său, comunistul Oleg Reidman a menționat că măsurile întreprinse de BNM în perioada conducerii lui Sergiu Cioclea se vor manifesta în cel mai negativ mod peste câteva luni. „Clar că figura guvernatorului BNM e foarte importantă. Noi la numirea lui ne-am abținut, am expus dubiile pe care le aveam. Cioclea pleacă la timp, pentru că toate măsurile luate în perioada în care el a fost guvernator BNM se vor manifesta din plin prin tendințe negative peste câteva luni, maxim jumătate de an”, crede Reidman.

De cealaltă parte, deputatul PL a menționat: „Eu nu știu de ce la noi s-a creat așa o tradiție. Când îi numim, vin aici cuminței în Parlament. Dar când își dau demisia, toți o fac pe ascuns. Merităm noi, aleșii poporului, să știm ce se întâmplă, nu să aflăm din presă informații?”.

După mai multe întrebări de ce totuși a plecat Cioclea, Andrian Candu a declarat că a avut discuții cu guvernatorul BNM și înainte ca acesta să depună cererea, și atunci când a fost depusă. „Singurul motiv sunt motive personale. El de la început a spus că vine ca manager de criză, ceea ce a reușit să facă. A ridicat la nivelul unor înalte standarde morale și de integritate funcția de guvernator”, a spus Candu.

Socialistul Vasile Bolea s-a interesat câți bani va primi Sergiu Cioclea la plecarea din funcție. „Cunoașteți că, atunci când a demisionat Drăguțanu, a primit de la stat aproape un milion de lei. Cunoașteți cât va primi Cioclea?”, a întrebat deputatul PSRM.

Președinta comisiei juridice, Raisa Apolschi, a răspuns amuzată că la comisie nu s-a discutat acest lucru, iar ea „nu s-a interesat, pentru că nu are obiceiul să numere banii cuiva”.

După mai multe replici din sală, Candu a declarat, totul numai zâmbet: „Da, vreau să vă spun că îl pregătim pentru altă funcție. În țară sau peste hotare, nu contează”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: