image
Sursa foto: Jurnal.md

Țăranu: „Nu există garanții că Lilian Carp ar putea să iasă în turul doi”; Cheptonar: „Este bine văzut de chișinăuieni”

Lilian Carp este cea mai bună candidatură din partea Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al municipiului Chișinău, însă nu există garanții categorice că acesta ar putea să iasă în turul doi. Garanția ar fi o candidatură unică din partea partidei proeuropene. Declarațiile aparțin comentatorului politic Anatol Țăranu și au fost expuse în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În opinia lui Țăranu, în turul doi al alegerilor locale pentru Primăria Chișinău ar putea să iasă un candidat de centru și unul de stânga.

„Eu cred că Lilian Carp este una dintre cele mai bune candidaturi din partea PAS, poate cea mai bună. Uitându-mă la potențialii candidați din partea PAS, nici nu știu cine ar putea să concureze cu Lilian Carp. Carp se asociază cu ideea unionistă, ceea ce îi deschide un culoar spre electoratul unionist de la Chișinău care nu poate fi neglijat. Problema este dacă Lilian Carp va ieși în turul doi. Acum vorbim pur teoretic. Problema este că dacă ar fi existat un singur candidat din partea partidei proeuropene sau un candidat care ar fi reprezentat cea mai mare parte a partidei proeuropene asta ar fi însemnat că el cu siguranță intră în turul doi. Iar deja în turul doi ar putea să mobilizeze foarte mult. PAS este într-o scădere electorală și nu există garanții categorice că Carp ar putea să iasă în turul doi. Ar putea ca în turul doi să iasă un candidat de centru - Ceban și unul de stânga - Dodon. Garanția ar fi fost o candidatură unică a partidei proeuropene”, a precizat Țăranu.

Totodată, analistul politic a subliniat că nu este încă târziu ca partida proeuropeană din R. Moldova să înainteze o candidatură comună la alegerile locale din toamna lui 2023.

„Care au fost criteriile după care PAS l-a ales pe Lilian Carp candidat pentru funcția de primar al capitalei? Este el în măsură să „smulgă” Primăria Chișinău de la actualul primar, Ion Ceban?”, l-a întrebat moderatorul emisiunii „Cabinetul din umbră”, jurnalistul Vitalie Călugăreanu, pe deputatul PAS Andrian Cheptonar.

„Lilian Carp are o experiență îndelungată de muncă. Are experiență și în Primăria Chișinău. Este bine văzut de chișinăuieni. Noi am făcut un sondaj care a arătat că Lilian Carp este printre persoanele de top din PAS care ar avea cele mai mari șanse să intre în turul doi cu Ion Ceban”, a declarat Andrian Cheptonar.

Totodată, Cheptonar a fost întrebat dacă partidul a luat în calcul și candidatura lui Marcel Spatari, fostul ministru al Muncii, pentru funcția de primar al mun. Chișinău.

„Spatari a fost măsurat, dar în momentul plecării sale (n.r.: din funcția de ministru) el a spus foarte clar despre alegerea unei alte cariere decât cariera publică din R. Moldova”, a răspuns Cheptonar.

Amintim că, pe 12 iunie, Partidul Acțiune și Solidaritate l-a desemnat pe deputatul Lilian Carp candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău.

Alegerile locale în Republica Moldova ar urma să aibă loc în octombrie sau noiembrie 2023, ținând cont că durata mandatului aleșilor locali este de 4 ani, iar ultimele alegeri locale au avut loc în 2019.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: