image
Sursa foto: ziare.com

Armand Goșu: Alegerile de la Chișinău și Bălți pregătesc terenul pentru cele parlamentare; Se pun la cale fraude masive

Alegerile anticipate de la Chișinău și Bălți de duminică pregătesc terenul pentru alegerile parlamentare din toamnă și se pare că binomul Dodon-Plahotniuc pune la cale fraude masive, chiar revolte care sa fie dur reprimate, pentru ca liderii Opoziției să plece din țară, afirmă Armand Goșu, analist politic român.

„Au ramas 11 candidați înscriși în cursă. Importanți sunt însă mai puțin de jumătate. Să începem cu candidații Puterii, ai binomului Dodon-Plahotniuc. Cel mai bun culoar pare sa-l aibă Ion Ceban, candidatul socialiștilor, care pe partea stânga nu mai împarte voturile cu nimeni. Celalalt candidat al Puterii, Silvia Radu, face pe independenta și tehnocrata, pentru că PDM stă foarte prost în sondaje la Chișinău”, susține Armand Goșu.

„Doamna Radu se plasează undeva pe centru, încearcă să ia și de pe dreapta pro-europeană și din voturile stângii pro-ruse. Are un discurs apolitic, n-are program, nici valori, viziune, absolut nimic. Silvia Radu e un produs mediatic, o cutie goală de orice conținut. E o variantă - e drept, mai tristă - a Gabrielei Vranceanu-Firea”, a spus Armand Goșu într-un interviu pentru ziare.com.

Cât despre cadidatul unic al forțelor antioligarhice:

„Andrei Năstase e printre foarte puținii care nu tac, care nu se lasă cumpărați, nu se sperie de puterea lui Plahotniuc. Majoritatea politicienilor s-a încolonat cuminte în spatele oligarhului, de frica sau cu mâna întinsă. Trebuie să rețineți că Năstase nici nu e politician, el a organizat marile proteste din 2015-2016, e un avocat care a început prin a reclama abuzurile din justiție. Dar el a jucat un rol important în istoria recentă, pentru că a întreținut flacăra protestelor în Moldova”, spune analistul politic român.

„Năstase nu poate reprezenta singur o alternativă politică la Puterea de acum. Dar alături de Maia Sandu - vreau să remarc faptul ca s-a comportat admirabil în această campanie electorală, susținându-l cu toate forțele pe Nastase - și de alți politicieni sau de activiști consacrați din societatea civilă, s-ar putea construi o reală alternativă politică, care să ducă mai departe modernizarea, europenizarea, democratizarea Republicii Moldova”, a declarat analistul politic român.

Potrivit lui Armand Goșu, Maia Sandu și Andrei Năstase au format o coaliție pentru aceste alegeri și sunt șanse foarte mari să facă o alianță pentru parlamentarele din toamna, iar asta dă frisoane binomului.

„Pe lângă formarea noii alianțe politice anti-oligarhice și pro-europene, în jurul celor doi lideri, Maia Sandu și Andrei Năstase, o altă miză este setarea unui trend pentru următoarele luni, care să conducă la un rezultat cât mai bun al Opoziției la parlamentare”, a conchis analistul politic român.

Noutăţile partenerilor

comentarii: