image
Sursa foto: AP

Țara în care părinţii vor fi obligaţi să urmeze un curs pentru a putea divorţa

Părinţii danezi care, până recent puteau divorţa printr-un singur clic, fără o perioadă de reflecţie sau fără a fi necesară prezenţa în faţa unui judecător, trebuie să urmeze un curs online pentru obţinerea disoluţiei căsătoriei, potrivit Agerpres.

Începând de la 1 aprilie, în conformitate cu noul cod privind divorţul, părinţii trebuie să urmeze un modul de aproximativ treizeci de minute, disponibil gratuit, menit să le faciliteze navigarea în noua viaţă alături de copiii lor, în caz contrar ei rămânând căsătoriţi.

Acest curs face parte din programul "Cooperare după divorţ", o platformă online creată de cercetători de la Universitatea din Copenhaga şi adoptată de clasa politică drept soluţie salvatoare pentru cuplurile căsătorite care intenţionează să se separe.

„Cursul digital răspunde la unele dintre întrebările esenţiale ce apar în timpul divorţului”, a declarat ministrul pentru Copii şi Afaceri Sociale din Danemarca în cadrul unui comentariu adresat AFP.

Disponibil pe computer dar şi sub formă de aplicaţie, programul cuprinde 17 module care oferă soluţii concrete pentru situaţii potenţial frustrante, de la organizarea zilelor de naştere până la probleme şcolare.

Nu există nicio garanţie că viitoarele persoane divorţate utilizează împreună programul.

Societatea civilă solicită mai multă susţinere şi sprijin psihologic.

„Este un început bun. O decizie uşoară şi accesibilă”, estimează Trine Schaldemose, care ocupă funcţia de director adjunct al Moedrehjaelpen, o asociaţie specializată în oferirea de sprijin familial. Cursul este util, „însă numai dacă nivelul conflictului (între părinţi) nu este prea ridicat”, a adaugat ea.

În Danemarca s-au înregistrat aproape 15.000 de divorţuri în 2018, respectiv 46,5% dintre căsătorii. 70% dintre minori trăiesc împreună cu ambii părinţi. În 1980, acest procent era de 85%.

În această ţară în care echilibrul dintre viaţa privată şi cea profesională este o virtute cardinală, părinţii sunt de asemenea implicaţi în viaţa de zi cu zi a urmaşilor lor.

În cazul separării, recurgerea la custodia alternativă este din ce în ce mai frecventă.

Aceasta s-a dublat în mai puţin de zece ani, de la 16% în 2009 la o treime în 2018, potrivit datelor centrului danez de cercetare în ştiinţe sociale (VIVE).

În cazul divorţului prin consimţământ mutual, procedura este simplificată în Danemarca şi se realizează exclusiv online, fără a fi necesar să se recurgă la un avocat.

„Credem că oamenii sunt îndeajuns de maturi pentru a şti dacă vor sau nu să divorţeze”, a declarat Mai Heide Ottosen, cercetătoare în cadrul VIVE.

Modulele „Cooperare după divorţ” au fost testate pe 2.500 de voluntari danezi între anii 2015 şi 2018, iar rezultatele au fost „uimitoare”, după cum a declarat Martin Hald, psiholog şi profesor asociat la Universitatea din Copenhaga care a contribuit la acest curs.

„În 12 din 14 cazuri am observat un efect pozitiv moderat sau puternic al programului asupra sănătăţii mintale şi fizice”, a spus el, acesta îmbunătăţind nivelurile de stres, depresie, anxietate, suferinţă fizică şi mintală şi conducând la mai puţine absenţe de la locul de muncă.

În cazul separării cuplurilor necăsătorite, părinţii pot accesa programul gratuit la cerere. 54% dintre copiii danezi sunt născuţi în afara căsătoriei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: