image
Sursa foto: twitter.com/BogdanAurescu

Bogdan Aurescu, la CAE: Spaţiul aerian al RM a fost încălcat de rachete ruseşti - o violare a dreptului internaţional

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg, că este important ca Uniunea Europeană să susţină Republica Moldova în actualul context.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București, oficialul român s-a referit şi la consecinţele regionale ale escaladării conflictului de către Rusia şi a atras atenţia asupra situaţiei Republicii Moldova, al cărei spaţiu aerian a fost încălcat de trei rachete ruseşti în cadrul recentului atac al Rusiei asupra Ucrainei, ceea ce reprezintă o altă violare a dreptului internaţional, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un stat neutru, conform Constituţiei Republicii Moldova.

El a menţionat importanţa ca Uniunea Europeană să susţină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina şi de efectele acestui conflict, mai ales pentru a face faţă crizei energetice. În acest context, Bogdan Aurescu a menţionat că România a început deja livrarea de energie electrică Republicii Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la eforturile diplomatice ale UE şi ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internaţional şi de contracarare a narativului rus privind consecinţele războiului de agresiune la nivel global. În acest context a arătat că recenta Rezoluţie a Adunării Generale a ONU a fost adoptată cu o largă majoritate, iar rezultatele alegerilor din cadrul Conferinţei Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, care a avut loc la Bucureşti, au demonstrat că Rusia este din ce în ce mai izolată, se mai arată în comunicatul citat.

Demnitarul român a susţinut, alături de ceilalţi miniştri de externe europeni, crearea unui tribunal special pentru crimele de agresiune comise în Ucraina şi a arătat că trebuie identificată cea mai bună şi solidă bază de înfiinţare.

Agenda reuniunii a inclus discuţii aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, respectiv perspectivele relaţiei UE - China. Totodată, oficialii europeni au abordat subiecte de interes ale agendei internaţionale, precum evoluţiile recente din Iran, trimiterea unei misiuni de monitorizare a UE la frontiera Armenia-Azerbaidjan, Liban, Etiopia, Burkina Faso şi provocările generate de schimbările climatice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: