image
Sursa foto: tass.ru

Kozak, dovada că Plahotniuc a propus federalizarea: „La sfârșitul întâlnirii, Plahotniuc a transmis un plic cu propuneri”

Schimbarea vectorului proeuropean cu cel prorus, rezolvarea problemei transnistrene prin federalizarea Republicii Moldova, stârpirea unionismului românesc și interzicerea aderării la NATO. Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak, a prezentat pentru publicația rusească Kommersant o scrisoare prin care Vladimir Plahotniuc i-ar fi transmis aceste oferte.

Dmitri Kozak afirmă, într-un interviu pentru publicația rusă, că după întâlnirea avută la Chișinău pe 3 iunie cu reprezentanții Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în prezența colegilor săi, i-a înmânat un plic.

În plic a descoperit o foaie pe care erau însemnate patru propuneri înaintate de Partidul Democrat pentru crearea unei coaliții cu PSRM:

1. Interzicerea aderării la blocuri militare, precum NATO.

2. Întărirea statutului de neutralitate, cu scopul de a ține piept unionismului românesc.

3. Federalizarea Moldovei, cu scopul rezolvării problemei transnistrene.

4. Schimbarea politicii externe a Moldovei pentru restabilirea și dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

plan federalizare PDplan federalizare PD

„Problema soluționării conflictului transnistrean, în special federalizarea Republicii Moldova, nu a fost discutată cu niciun partid politic. Evident, în condițiile actuale, este dăunător și lipsit de sens. La 3 iunie, la sfârșitul întâlnirii cu reprezentanții Partidului Democrat, dl Plahotniuc, în prezența colegilor săi, a transmis, într-un plic, propuneri privind condițiile pentru crearea unei coaliții cu Partidul Socialiștilor. După ce am analizat conținutul plicului, am fost surprinși să vedem propunerile Partidului Democrat, un partid evident antirusesc, privind schimbarea radicală a politicii externe a Republicii Moldova cu o reorientare către Rusia și o soluționare a conflictului transnistrean bazat pe federalizarea Moldovei. După cum puteți vedea, aceasta este ideea Partidului Democrat. Cu toate acestea, am recomandat insistent ca Partidul Socialiștilor și președintele să nu ia în considerare niciun fel de propuneri secrete din partea lui Vladimir Plahotniuc sau a altor părți. O coaliție poate fi formată numai pe baza deciziilor oficiale și publice ale partidelor”, a declarat Kozak, pentru Kommersant.

Acum două zile, un reporter l-a întrebat pe Vladimir Plahotniuc dacă este adevărat că i-a propus lui Kozak Federalizarea Republicii Moldova. Oligarhul a negat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: