image
Sursa foto: privesc.eu

PAS solicită guvernării să asigure desfășurarea liberă și corectă a alegerilor parlamentare din 2018

Interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni, instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare sau asigurarea că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor. Acestea sunt câteva din solicitările Partidului Acțiune și Solidaritate către guvernare pentru a fi asigurată desfășurarea liberă și corectă a alegerilor parlamentare din 2018.

În cadrul unei conferințe de presă reprezentanții formațiunii au prezentat șase precondiții solicitate de la Prim-ministrul Pavel Filip.

1) Modificarea legislației, astfel încât să fie permise donațiile mici (2-3 salarii medii pe economie) și transparente (exclusiv prin transfer bancar) din partea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în afara țării (diaspora), așa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneția.

2) Modificarea legislației în sensul limitării donațiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor politice și îi sancționează pe cei care încalcă legislația (pentru cheltuieli nedeclarate, donații fictive, finanțarea din offshore, finanțarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competențelor care le revin potrivit literei și spiritului legii, aceștia trebuie demiși.

4) Modificarea legislației în sensul interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare și, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donații pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări on-line procesul de votare și de numărare a voturilor.

Înaintarea acestor precondiții a fost determinată de faptul că Prim-ministrul Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înțelege esența solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere și corecte, în special pe dimensiunea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale și, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor.

„În cazul în care guvernarea nu va acționa în sensul punerii în aplicare a acestor propuneri, ne vom convinge, încă o dată, atât noi, cât și partenerii străini, că declarațiile pe care le fac oficialii noștri la Bruxelles sunt în contradicție totală cu acțiunile pe care le întreprind aici, în Republica Moldova”, scrie într-un comunicat al PAS.

De asemenea, Președinta PAS, Maia Sandu, i-a solicitat Prim-ministrului Pavel Filip o discuție publică, în fața cetățenilor, la televiziunea națională, la care să prezentăm solicitările noastre în vederea asigurării unor alegeri libere și corecte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: