image
Sursa foto: foto simbol

Turcia, acuzată că ține „ostatice” 50 de bombe nucleare americane, pentru a șantaja SUA

Tensiunile dintre Ankara și Washington sunt în creștere, după ce trupele lui Recep Tayyip Erdogan au invadat nordul Siriei, iar președintele american Donald Trump a acceptat să-și scoată soldații din acea zonă de război.

The Sun scrie că Turcia este acuzată că ține „ostatice” cele 50 de bombe nucleare americane, amplasate pe teritoriul său, la aproximativ 400 de kilometri de granița cu Siria. În acest mod, președintele turc l-ar șantaja pe cel american, pentru a deține controlul asupra kurzilor din Siria.

Armele păstrate în Turcia sunt bombe cu gravitație nucleară B61, care provin din perioada „Războilui Rece” Armele păstrate în Turcia sunt bombe cu gravitație nucleară B61 – care sunt vechile nucii din perioada Războiului Rece. „Acum, aceste bombe sunt ţinute ostatice de preşedintele Recep Erdogan. Evacuarea acestor arme ar marca de facto încheierea alianţei dintre Turcia şi SUA.

Menţinerea acestor arme în Turcia înseamnă perpetuarea unei vulnerabilităţi nucleare care ar fi trebuit eliminată de câţiva ani”, comentează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax. În acest context, SUA ar fi elaborat, în secret, planuri de evacuare a bombelor atomice staţionate în Turcia, afirmă surse citate de cotidianul american.

Oficiali din cadrul Departamentului de Stat şi Departamentului Energiei au revizuit, în ultimele zile, planurile de evacuare a celor 50 de arme atomice tactice pe care armata americană le deţine în Baza aeriană Incirlik, situată în Turcia, la circa 400 de kilometri de frontiera siriană, au declarat pentru NYT doi oficiali de la Washington.

Intervenţia militară turcă în nordul Siriei a generat o criză gravă între Administraţia Donald Trump şi cea de la Ankara, mai ales că oficialii de la Pentagon își fac griji și depun eforturi pentru a fi evitate atacuri accidentale ale armatei turce la adresa celor aproximativ 1.000 de militari americani staționați în Siria. Armata turcă a blocat drumurile, astfel că militarii americani ar putea fi evacuaţi doar pe cale aeriană.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru că a retras trupe americane din nordul Siriei, pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria, scrie Libertatea.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: