image
Sursa foto: stuff.co.nz

Valuri seismice misterioase au traversat aproape toată planeta în 11 noiembrie

Fenomen ciudat pe aproape tot globul în data de 11 noiembrie. Valuri seismice au fost înregistrate din Africa până în Noua Zeelandă și Hawaii, iar oamenii de știință nu au nicio explicație. Timp de 20 de minute, aparatele de înregistrare ale activităților seismice au înregistrat ciudatul fenomen. Oamenii, însă, nu au simțit nimic.

Iar dacă un pasionat de seismologie nu ar fi urmărit chiar în acel moment datele înregistrate de U.S. Geological Survey - instituția din SUA care se ocupă cu studiul activităților seismice, fenomenul ar fi trecut probabil neobservat.

Fenomenul a fost înregistrat în zone precum Kilimambogo, Kenya, Lusaka, Zambia, Mount Furi, Etiopia, San Pablo, Spania, Wellington sau Noua Zeelandă.

Aceste valuri seamănă cu cele seismice, care se formează în urma cutremurelor. Însă în acea dimineață nu a existat un seism care să ducă la declanșarea acestora.

„Nu cred că am mai văzut așa ceva niciodată”, spune Göran Ekström, seismolog al Universității Columbia.

Unii cercetători cred că valurile ciudate au de-a face cu „furtuna seismică” din Mayotte, un arhipelag din Africa, aflat lângă locul de unde au generat acestea. Însă „furtuna seismică” din zonă s-a diminuat în ferocitate de la cutremurul de 5,8 pe scara Richter, din mai.

Pe de altă parte, The French Geological Survey, este de părere că zona a devenit epicentrul unei noi activități vulcanice. Magma s-ar putea mișca sub placa tectonică, la câțiva kilometri depărtare de coasta Africii.

O altă explicație posibilă: un cutremur de mică intensitate, neobișnuit de lung. Astfel de fenomene, legate în special de activitatea vulcanică, pot dura de la câteva minute, la zile întregi.

Însă oamenii de știință sunt de parte de a ajunge la o concluzie.

„Este foarte dificil să stabilim cauza și dacă vreuna dintre aceste teorii este corectă”, a spus Helen Robinson, candidată la postul de doctorand în vulcanologie la Universitatea din Glasgow.

Noutăţile partenerilor

comentarii: