image
Sursa foto: oncopedia.ro

Circa 60% dintre femeile din Moldova n-au făcut niciodată un test de prevenire a cancerului de col uterin

59% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test de prevenire a cancerului de col uterin, în situația în care ar trebui să facă testul de screening cervical o dată la trei ani. Datele se conțin în primul studiu național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, lansat astăzi la Chișinău. Studiul arată că cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

Potrivit cercetărilor, doar o pătrime din femeile cu vârsta de 25-61 de ani cunosc despre posibilitatea realizării testului citologic în țara noastră, iar dintre acestea mai puțin de jumătate știu că testul este gratuit. În special, femeile din familiile social-vulnerabile sunt cele care nu cunosc acest lucru. Și mai puține sunt femeile care știu că testul se face o dată la trei ani, astfel că multe dintre ele îl fac fie mai des, fie mai rar decât este recomandat de specialiști.

Studiul mai arată că un rol important în acest sens îl au medicul de familie și ginecologul. 76% dintre femeile care au făcut testul citologic, l-au efectuat la sugestia personalului medical și doar 22% – din inițiativă proprie. Specialiștii constituie și principalele surse de informare a femeilor despre screening-ul cervical și doar 18% dintre femei au declarat că s-au informat din mass-media.

Întrebate despre barierele ce le-ar împiedica să efectueze testul de screening cervical, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. Totodată, majoritatea dintre ele ar prefera să fie invitate la test prin apel telefonic, sau în cadrul unei vizite la medicul de familie.

De menționat, cancerul de col uterin poate fi prevenit cu ușurință prin realizarea screeningului cervical o dată la trei ani, de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani. În Republica Moldova acest screening poate fi realizat gratuit la medicul de familie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: