image
Sursa foto: jc.md

Sate în comă: Ce s-a întâmplat cu localitățile din RM care aveau în 2014 cei mai puțini locuitori

Case pustii, decese mai multe decât nașteri, tineri care pleacă la lucru peste hotare și nu se mai întorc. Astfel, în localitățile cu cele mai puține persoane înregistrate conform vizei de reședință întâlnești doar bătrâni. După recensământul din 2014, nouă localități au rămas oficial fără oameni. Alte 66 de localități ar avea până la 50 de locuitori înregistrați. În 2019, multe dintre acestea au rămas complet pustii.

În 2014, în satul Nistreni, raionul Rezina, locuiau trei persoane. În 2019, secretara Primăriei comunei Lalova ne spune că la Nistreni a rămas o singură persoană înregistrată, dar, de fapt, nu locuiește nimeni aici.

„Din Primăria Lalova fac parte trei sate în care sunt înregistrate 2.500 de persoane. În realitate, sunt mai puține. Avem foarte multe case părintești de care nimeni nu are grijă”, ne spune doamna Iulia, secretara Consiliului comunal.

Și în raionul Telenești exista în 2014 un sat cu o singură persoană, localitatea Bondareuca. Astăzi, Ștefan Roșca, primarul comunei Zgărdești din care face parte satul menționat mai sus, ne-a comunicat că acolo sunt înregistrate două persoane: „Progresăm, a sporit numărul populației”, a ironizat alesul local.

Populația Republicii Moldova fără Transnistria

La ultimul recensământ al populației și al locuințelor desfășurat în perioada 12–25 mai 2014, au fost recenzate persoanele cu reședință obișnuită (persoanele care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă mai mare de 12 luni, indiferent de cetățenie), cât și cele absente din localități pe o perioadă mai mare de 12 luni. Astfel, au fost înregistrate un total 2.804.801 persoane, din care 209.000 sunt non-rezidenţi (7,5%), iar 2.595.771 – persoane cu reşedinţă obişnuită în Republica Moldova.

„În Bondareuca sunt șase case, toate sunt cumpărate. Acum sunt înregistrate două persoane. Acestea când vin, când pleacă, e mai mult pustiu satul. În 2007, când am venit la primărie, în comună erau înregistrați 1.017 locuitori, acum sunt circa 780. Copii se nasc foarte puțini, în schimb, mor foarte mulți oameni”, a spus amărât primarul Roșca.

„În 2018 au decedat 20 de persoane și s-au născut patru copii. Înainte, în localitate existau șase magazine, acum au rămas doar două. Avem o școală frumoasă cu trei etaje, dar nu are cine învăța în ea, tinerii pleacă. Pe moment, 64 de elevi și 23 de copii frecventează grădinița”, a mai afirmat primarul.

Înregistrați mulți, în realitate puțini

În raionul Soroca sunt cinci localități care aveau în 2014 până la 35 de locuitori. Una dintre acestea, satul Livezi, cu 16 locuitori, are astăzi înregistrați 13, dar, de fapt, aici locuiesc zece. Maria Chirița a lucrat 48 de ani ca secretară a Primăriei comunei Cremenciug, din care face parte satul Livezi. Femeia ne-a spus că, în ultimii ani, satele din componența comunei se pustiesc.

„În Cremenciug sunt acum înregistrați 582 de locuitori. Tinerii pleacă mai mult, copii nu se prea nasc. Deși avem cel mai frumos parc din raion, grădiniță dotată cu de toate, casă de cultură, toate astea nu îi țin pe tineri aici”, spune Maria Chirița.

În raionul Călărași există două localități unde sunt înregistrați cei mai puțini oameni. Este vorba de satul Podul Lung, unde sunt înregistrați 17 locuitori, și satul Svirida, care din cei 84 de oameni înregistrați în 2014, au rămas 69. Însă chiar și dintre aceștia mulți au plecat la lucru peste hotare. Elena Antoni, secretara Primăriei Onișcani, din care face parte satul Sverida, ne-a spus că doar în 2018 în localitatea lor au murit 27 de oameni. În aceeași perioadă, s-au născut doar zece copii.

„În Onișcani în prezent sunt înregistrați 1.193 de oameni. O bună parte dintre aceștia locuiesc în altă parte sau sunt plecați în străinătate. Dacă a dat de bani, omul nu se mai întoarce. Dacă nu mai rămânem și noi, bugetarii, cu salariile noastre mici, vor râmâne doar patrioții”, și-a dat cu părerea Antoni.

Puțini și bătrâni

În raionul Ungheni sunt înregistrate trei localități cu cei mai puțini locuitori. Una dintre astea, Leordoaia, avea în 2014 doar 24 de locuitori, actualmente, sunt înregistrați aici 21 de oameni. Leordoaia face parte din comuna Hârcești, care avea acum cinci ani 758 de locuitori. Acum aici locuiesc oficial 650. Secretara consiliului local, Tatiana Sârbu, ne-a spus că unii locuitori și-au schimbat viza de reședință. Tinerii pleacă peste hotare, iar în sat locuiesc mai mult persoane în etate.

Sate care au populația zero conform recensământului din 2014

Gavrilovca, raionul Sângerei, Pelinia loc. st. c.f., raionul Drochia, Cuconeștii Vechi, raionul Edineț; Chetrișul Nou, raionul Fălești; Frumușica Nouă, Țâra, loc. st. c.f, raionul Florești; Stălinești, raionul Ocnița; Dărcăuții Noi, raionul Soroca, Dudulești, UTA Găgăuzia. Datele recensământului din 2014 ne-au fost oferite de către Snigalitea Nașco, Direcția recensăminte, Biroul Național de Statistică.

„Au plecat mulți, se nasc puțini, mai ales în ultimii ani. Casele nu se cumpără din cauza că suntem departe de centrul raional. Avem drumuri care nu au fost reparate de ani de zile”, a menționat femeia.

În Hârcești există o școală-grădiniță frecventată de 40 de copii din trei localități.

La doar 14 kilometri de capitală, în satul Ceroborta, au fost înregistrate în 2014 treizeci de persoane. În 2019 au rămas aici doar 19 oameni, ne-a spus Elena Șendrea din cadrul Primăriei Cruzești, din care face parte și satul sus meționat.

În satul Batâc din comuna Geamăna, raionul Anenii Noi, în 2014, au fost înregistrate 32 de persoane. Acum au rămas doar 13 locuitori și aceștia bătrâni. În raionul Fălești, în 2014, în satul Ivanovca au fost înregistrați 16 locuitori. Acum au rămas doar opt.

Conform rezultatelor recensământului din 2014, în satul Serghieni, raionul Glodeni, locuiau 28 de persoane, în mai 2018, au fost înregistrate aici zece persoane. Iar în sătucul Cot, același raion, locuiau 42 de oameni, în realitate, sunt vreo 25.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: