image
Sursa foto: Jurnal.md

Ambasadorul SUA despre RM: Drumuri rele, școli subfinanțate, emigrare masivă; E important ca oamenii să meargă masiv la vot

Alegerile din 24 februarie reprezintă un test crucial pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, de aceea este important ca cetățenii să iasă masiv la urnele de vot. Este îndemnul ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, care a susținut astăzi un discurs în fața studenților de la FRIȘPA.

Șeful diplomației americane la Chișinău a menționat că autoritățile RM trebuie să se asigure că alegerile vor fi libere și corecte, accentuând că pașii greșiți nu trebuie niciodată să fie utilizați ca să justifice sau să scuze deteriorarea accentuată a democrației fragile din RM.

Amabasadorul american a mai spus că unii politicieni de la Chișinău se concentrează pe lucrurile care dezbină societatea pentru a distrage de la problemele reale cu care se confruntă cetățenii - drumuri rele și iluminare stradală insuficientă, lipsă de salubritate și alimentare cu apă potabilă, școli subfinanțate și inaccesibile, precum și imigrarea în masă.

Ambasadorul Hogan a reiterat apelul SUA către autoritățile RM privind asigurarea unui alegeri libere, corecte și transparente, în care toți candidații pot participa în condiții egale, fără teama de a fi hărțuiți și intimidați.

„După 27 de ani de când Moldova și-a câștigat independența și suveranitatea, aceasta încă este pusă la încercare atât de forțe din interior, cât și din afara țării. Următorul test crucial este deja în plină desfășurare. Alegerile de pe 24 februarie reprezintă un moment critic la dezvoltarea democratică a țării. În timpul întâlnirilor cu liderii politici am precizat clar că SUA fac apel la autoritățile din RM de toate nivelurile să asigure un proces electoral liber, corect și transparent, în care toți candidații pot participa în condiții egale, fără teama de a fi hărțuiți și intimidați. Și mai presus de toate, să asigure că voința poporului din rezultatul scrutinului să fie respectată”, a declarat ambasadorul SUA”, a declarat diplomatul de la Washington.

„Alegerile și transferul puterii sunt întotdeauna dificile mai ales pentru tinerele democrații. Pașii greșiți nu trebuie niciodată să fie utilizați ca să justifice sau să scuze deteriorarea accentuată a democrației fragile din RM. În ultimii 27 de ani, diferitele guvernări care s-au perindat la conducerea Moldovei au asistat la alegeri naționale în mare parte democratice. Nu este momentul potrivit pentru a face un pas înapoi”, a adăugat Hogan

Ambasadorul american a accentuat că democrația are nevoie de o societate civilă robustă, voci publice obiective, lideri cinstiți care să garanteze că această încredere și participare a cetățenilor este reflectată în luarea unor decizii informate și produce rezultate.

„Procesele democratice sunt singura cale pentru purtarea unor discuții utile și luarea unor decizii care reflectă vocea dvs. în privința viitorului acestei țări. Iată de ce este atât de important ca cetățenii să meargă masiv la urne pe 24 februarie”, a mai spus Dereck J. Hogan.

Ambasadorul american a adăugat că unii politicieni din Republica Moldova se concentrează pe lucrurile care dezbină societatea pentru a distrage de la problemele reale cu care se confruntă cetățenii.

„Începând din octombrie când am ajuns în țară am avut plăcerea să vizitez multe părți și am văzut mai multe lucruri frumoase care unesc cetățenii RM decât cele care îi dezbină. Cu toții recunoaștem că unii actori din afara țării și chiar unii politicieni autohtoni preferă să se concentreze pe lucruri care dezbină societatea din RM, urmărind să utilizeze tensiunile etnice, lingvistice sau geopolitice pentru a vă dezbina și a distrage de la probleme reale cu care se confruntă RM. Aceasta nu este Moldova pe care am văzut-o. Oriunde am mers am întâlnit oameni binevoitori, care muncesc din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun pentru familiile lor. Moldovenii din întreaga țară mi-au vorbit despre provocările comune cu care se confruntă - drumuri rele și iluminare stradală insuficientă, lipsă de salubritate și alimentare cu apă potabilă, școli subfinanțate și inaccesibile, precum și imigrarea în masă care desparte familiile și care duce la exodul prețiosului capital uman din RM”, a remarcat Dereck J. Hogan.

„Brațele moldovenilor au construit deja suficiente lucruri de care pot fi mândri. Acum un alt moment critic a sosit. Moldovenii trebuie din nou să ia în propriile mâini frâiele țării pentru a sigura un viitor prosper și democratic, în care cetățenii plecați peste hotare se vor întoarce într-o bună zi acasă, pentru a munci alături de dvs., pentru a sigura un viitor comun pentru viitoarelor generații”, și-a încheiat discursul ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: