image
Sursa foto: cripo.com.ua

Aproape 25 de preoți ucraineni au fost uciși până acum în războiul declanșat de Rusia

Zilele trecute, la Mănăstirea Sf. Pantelimon, numită și Feofania, din Kiev, a avut loc o nouă ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina (BOUkr), la care au fost prezentate pierderile suportate de către această structură bisericească de la începutul invaziei ruse.

Astfel, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina până la finele acestui an, ocupanții au ucis 14 fețe bisericești din cadrul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, alți 20 de preoți au fost răniți, iar alți cinci au dispărut. Declarațiile au fost făcute de către șeful direcției executive a BOUkr, mitropolitul Antonie de Borispol și Bovarî.

Sursa citată a specificat că, în aceeași perioadă, în urma acțiunilor de luptă, au fost distruse 119 biserici, iar 329 de biserici au fost deteriorate. În afară de aceasta, 30 de mănăstiri au avut de suferit ca rezultat al bombardamentelor.

Anterior, Biserica Ortodoxă din Ucraina anunța că din 2014, când Putin a dat startul ostilităților în regiunile Donțek și Lugansk, au fost omorâți 25 de preoți și călugări.

Menționăm că Biserica Ortodoxă din Ucraina s-a aflat sub jurisdicția Patriarhiei Ruse până la 24 februarie 2022, când Moscova a început războiul. Atunci mitropolitul Onufrie, întâistătătorul acestei biserici, i-a cerut lui Putin să înceteze neîntârziat agresiunea militară asupra Ucrainei și, pentru că nu a primit niciun răspuns, Biserica Ortodoxă din Ucraina s-a rupt de Biserica Ortodoxă Rusă și a sprijinit activ armata ucraineană. În orice caz, preoții acestei structuri bisericești sunt persecutați până în prezent pe de o parte de Kiev, care-i acuză că ar fi pro-ruși, iar pe de altă parte de Moscova, care-i acuză că ar fi pro-naziști.

Cât privește Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, subordonată Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, dar care nu e recunoscută de o mare parte a bisericilor ortodoxe din lume, inclusiv de Patriarhia Română, aceasta a pierdut până în martie 2023 opt preoți și călugări, care de asemenea au fost omorâți de către cotropitorii ruși.

Noutăţile partenerilor

comentarii: