image
Sursa foto: digi24.ro

UE deţine probe despre activitatea de dezinformare rusă privind alegerile europarlamentare din luna mai

Uniunea Europeană a strâns probe cu privire la activitatea de dezinformare „continuă şi susţinută” făcută de Rusia şi care a vizat scăderea prezenţei la vot în timpul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai şi influenţarea preferinţelor alegătorilor, a anunţat vineri Comisia Europeană.

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, executivul comunitar a avertizat în legătură cu interferenţa Rusiei, iar Uniunea Europeană şi-a sporit capacităţile pentru identificarea ştirilor false şi dezvăluirea cazurilor de dezinformare, transmite digi24.ro.

Dovezile strânse în ultimele luni au „indicat o activitate de dezinformare continuă şi susţinută din partea surselor ruse care vizau reducerea prezenţei la vot şi influenţarea preferinţelor electorale”, a menţionat Comisia Europeană într-un raport publicat vineri.

Totuşi, probele disponibile „nu ne-au permis să identificăm o campanie distinctă de dezinformare transfrontalieră din surse externe îndreptată specific către alegerile europene”, menţionează raportul citat.

Ca exemplu este dat incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost folosit de anumite entităţi „pentru a ilustra presupusul declin al valorilor creştine şi occidentale în interiorul UE”.

Comisia Europeană a adăugat că eforturile sale, printre care subscrierea giganţilor internetului Facebook, Google, Twitter şi Mozilla la un cod de conduită voluntar, au contribuit la scăderea volumului de dezinformare difuzat online.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: