image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Mai poate fi extrădat Șor în RM? Analist: „Ministerul Justiției a greșit cerând până acum extrădarea lui” // VIDEO

Sancțiunile impuse cel mai recent împotriva grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor constituie un temei foarte bun pentru Republica Moldova în vederea înaintării cererii de extrădare a acestuia. Analistul fundației Jamestown, Vladimir Socor, a explicat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că până acum Ministerul Justiției a greșit cerând acest lucru. Acum însă, folosindu-se de argumentul sancțiunilor internaționale impuse, RM poate invoca faptul că Ilan Șor destabilizează Republica Moldova folosind drept bază de operațiuni teritoriul statului Israel.

Executivul de la Chișinău deține, așadar, odată cu impunerea celor mai recente sanțiuni, posibilitatea reală de a cere extrădarea din Israel a fugarului Ilan Șor.

„Cele mai recente sancțiuni impuse împotriva grupării Șor și reprezentanților ei dau posibilitate guvernului Republicii Moldova să ceară Israelului să interzică activitatea politică a lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului. Probabil că există o înțelegere la nivelul statului profund la nivelul serviciilor speciale din Israel și din Rusia pentru a-i da posibilitate lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova, folosind teritoriul Israelului ca bază de operațiuni”, a precizat comentatorul politic.

Mai mult, faptul că până acum au mai existat tentative prin care Ministerul Justiției de la Chișinău a cerut Israelului extrădarea lui Șor nu reprezintă neapărat cea mai rațională decizie, întrucât se cunoaște prea bine faptul că această țară nu-și extrădează propii cetățeni în pofida acuzațiilor aduse într-un dosar.

Totuși, paradigma se schimbă de acum încolo, unde sancțiunile sunt o baza pentru a cere extrădarea reală a lui Ilan Șor în RM.

„Până acum, Republica Moldova sau mai bine spus - unele instituții guvernamentale precum Ministerul Justiției au greșit cerând extrădarea lui Ilan Șor. Se știe că Israelul nu extrădează cetățenii săi proprii indiferent de acuzațiile împotriva lor. E un lucru cunoscut pe plan internațional, mai ales că Ilan Șor chipurile apelează sentința, deci chipurile sentința nu este finală”, a explicat analistul fundației Jamestown.

Argumentul central pe care al trebui să-l mai înainteze încă o dată, acum însă fundamentat nu doar prin hotărâre juridică, este dat de felul în care Ilan Șor destabilizează Republica Moldova, aflându-se în tot acest timp pe teritoriul Israelului. Această logică de argumentare, suprapusă peste validitatea celor mai recente sancțiuni impuse, ar trebui să asigure succesul RM în cererea de extrădare a lui Șor.

Mai mult, înseși normele internaționale interzic unui refugiat să utilizeze teritoriul statului-gazdă pentru acțiuni subversive sau destabilizare a unei alte țări.

„Cel mai important este că Israelul îi permite lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova în complicitate cu Rusia. Ilan Șor a făcut câteva vizite la Moscova, o întreagă vizită a avut-o și în februarie, luna aceasta, unde a întrevederi cu mai multe personalități ruse, au făcut declarații dușmanoase împotriva Republicii Moldova. Dar în practica internațională asemenea lucruri nu sunt permise. Un refugiat nu are dreptul să folosească teritoriul statului care îi acordă refugiu pentru a destabiliza alt stat. Aceasta trebuie să spună Chișinăul în mod clar și să-i spună Israelului acest lucru”, a punctat în final Vladmir Socor.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: