image
Sursa foto: president.gov.ua

Moscova spune că 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina sunt acum în Rusia

Rusia a dus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat duminică seara târziu Grigori Karasin, şeful comitetului internaţional din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, relatează Reuters.

"În ultimii ani, 700.000 de copii au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele şi obuzele din zonele de conflict din Ucraina", a scris Karasin pe canalul său de mesagerie Telegram.

Rusia a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022. Moscova spune că progranul său de a aduce copii din Ucraina pe teritoriul rusesc are ca scop protejarea orfanilor şi a copiilor abandonaţi în zona de conflict.

Cu toate acestea, Ucraina spune că mulţi copii au fost deportaţi ilegal, iar Statele Unite spun că mii de copii au fost luaţi cu forţa din casele lor, scrie News.ro.

Cea mai mare parte a deplasărilor de persoane şi copii a avut loc în primele luni de război şi înainte ca Ucraina să înceapă marea contraofensivă pentru a recâştiga teritoriile ocupate în est şi sud la sfârşitul lunii august.

În iulie 2022, Statele Unite au estimat că Rusia a "deportat cu forţa" 260.000 de copii, în timp ce Ministerul ucrainean al Integrării Teritoriilor Ocupate afirmă că 19.492 de copii ucraineni sunt consideraţi în prezent ca fiind deportaţi ilegal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: