image
Sursa foto: atusaludenlinea.com

Decesele în rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală vor crește, pe măsură ce criza climatică se agravează

Experții avertizează că decesele în rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală vor crește, pe măsură ce criza climatică se agravează. Potrivit unui studiu, schizofrenia a devenit un factor de risc mai mare decât afecțiunile renale sau cardiace.

Încălzirea globală are un efect evident asupra oamenilor ale căror căror recolte se usucă din cauza secetei sau celor care își pierd casele din cauza incendiilor de vegetație. Dar există și un alt grup pentru care criza climatică este o amenințare cu potențial letal, respectiv persoanele cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau anxietatea, scrie Biziday.

Creșterea temperaturilor a fost asociată cu tentativele de sinucidere și cu rate crescute de vizite la serviciile de urgență legate de sănătatea mintală, potrivit mai multor studii recente. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului a fost asociată cu o anxietate crescută. Capacitatea de a regla temperatura corpului are legătură și cu substanțele chimice ale creierului, cum ar fi serotonina și dopamina, care sunt în general mai scăzute în creierul persoanelor cu afecțiuni psihice.

În plus, unele medicamente antipsihotice, adesea folosite pentru a trata schizofrenia, tulburarea bipolară sau paranoia, pot crește riscul prin afectarea capacității de transpirație sau prin creșterea temperaturii centrale a corpului. Canicula poate interfera, de asemenea, cu somnul, un factor important pentru gestionarea simptomelor de sănătate mintală, au spus experții.

În timpul unui val de căldură record în Columbia Britanică în iunie 2021, 8% dintre persoanele care au murit din cauza căldurii extreme au fost diagnosticate cu schizofrenie, potrivit unui studiu publicat în martie. Astfel, schizofrenia a devenit un factor de risc mai periculos decât toate celelalte afecțiuni studiate de autori, inclusiv boala renală și boala coronariană.

“Până când schimbările climatice nu vor fi sub control, lucrurile se vor înrăutăți, din păcate. Pe măsură ce temperatura continuă să crească, aceste efecte vor fi amplificate. Vor fi mai multe furtuni, mai multe incendii, iar oamenii vor fi mai îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla, deoarece se întâmplă mult mai multe lucruri decât în mod normal“, consideră medicul psihiatru Robert Feder.

Noutăţile partenerilor

comentarii: