image
Sursa foto: cotidian.ro

Ludovic Orban cere Bucureștiului să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral: „E un pericol uriaș”

Liderul principalei forțe de opoziție de la București, Ludov Orban, cere autorităților de la București să convingă guvernarea Republicii Moldova de necesitatea schimbării sistemului electoral.

„Dacă nu înțeleg actorii instituționali din România că trebuie să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral, va trebui să ne luptăm cu un președinte filorus, cu o majoritate parlamentară filorusă și cu un Guvern filorus”, a declarat liderul PNL România, Ludovic Orban, în cadrul unei dezbateri organizate la București, cu genericul „#RECONNECTMOLDOVA - Cum poate ajuta România Republica Moldova în perioada președinției UE?”.

„Actualul Guvern pregătește încetul cu încetul terenul pentru câștigarea alegerilor de către rusofoni. Nu înțeleg cum poate să existe în România parteneri instituționali care să gireze actualul Guvern. Trebuie doar să te uiți la rezultatele alegerilor din Chișinău. La 40% din voturi, socialiștii au luat 9 mandate din 11. Acest lucru se va întâmpla în toată țara. Dacă nu înțeleg actorii instituționali din România că trebuie să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral, va trebui să ne luptăm cu un președinte filorus, cu o majoritate parlamentară filorusă și cu un Guvern filorus”, a declarat Ludovic Orban.

„Guvernul a făcut trasarea circumscripțiilor. A tăiat „felii de tort”, astfel ca același procent de filoruși să fie în fiecare circumscripție de vot, permițând în condițiile fragmentării votului partidelor românești în primul tur să câștige socialiștii. Dacă nu se schimbă sistemul electoral, e un pericol uriaș”, a adăugat liderul PNL România.

Ludovic Orban a fost întrebat dacă există cineva la București de care să asculte guvernarea de la Chișinău.

„Unii se lăudau că Plahotniuc ascultă de ei, ceea ce nu e adevărat. Plahotniuc nu ascultă de nimeni”, a spus liderul PNL.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: