image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Năstase a solicitat Rusiei informații privind dosarele lui Vladimir Plahotniuc

Deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase, a făcut un demers către Federația Rusă prin care a solicitat informații cu privire la dosarele penale intentate pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Anunțul a fost făcut în cadrul ediției de aseară a emisiunii ”Cabinetul din Umbră”, unde a fost invitat.

„Vreau să anunț pe această cale că am făcut un demers în Federația Rusă, un demers de deputat prin care am solicitat informații cu privire la dosarele penale intetate la adresa cetățeanului Federației Ruse, cetățeanului asumat Vlaidmir Plahotniuc. Am făcut acest demers cu trei săptămâni în urmă, pe 18 aprilie, prin intermediul secretariatului Parlamentului, care așa cum știți nu funcționează”, a menționat Andrei Năstase.

Precizăm că pe 22 februarie, Ministerul de Interne de la Moscova a anunțat că Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon sunt cercetaţi penal în Rusia. Șeful PD, împreună cu afaceristul condamnat, ar fi organizat un grup criminal care ar fi retras ilegal peste 37 de miliarde de ruble din Rusia în anii 2013-2014. Conform ratei actuale, suma este echivalentă cu 565 de milioane de dolari.

Despre faptul că Vladimir Plahotniuc deţine cetăţenie rusă s-a aflat în 2014, când a fost publicat un document care certifica existenţa paşaportului rusesc pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta a fost eliberat la 19 octombrie 2005 de Ambasada Rusiei la Chişinău. În 2013, întrebat dacă mai are şi alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic de cea rusă. În 2016, opozantul Andrei Năstase a prezentat dovada clară că Plahotniuc are şi cetăţenie rusă. Năstase a publicat copia paşaportului rusesc, care îi aparţine lui Plahotniuc.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile de Gemania au confiscat patru imobile şi bani, în sumă totală de 50 de milioane de euro, în cadrul unuia dintre cele mai ample cazuri de spălare de bani din istorie. Este vorba despre binecunoscutul „Laundromat rusesc”, prin care 22 de miliarde de dolari au fost scoase din Rusia prin intermediul unor bănci din Republica Moldova şi Letonia, cu participarea justiţiei moldoveneşti. Conform ratei actuale, suma este echivalentă cu 565 de milioane de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: