image
Sursa foto: mynews13.com

O nouă treaptă ar putea fi introdusă pe scara de măsurare a intensității uraganelor

Furtunile din ce în ce mai puternice determină comunitatea științifică internațională să ia în calcul introducerea unei noi trepte de intensitate pentru uragane. Prezenta scară, cu cinci grade, a fost adoptat în anii ‘70, când schimbările climatice erau abia la început.

Meteorologii au adoptat scara Saffir-Simpson cu cinci trepte de măsurare a intensității uraganelor în urmă cu circa 50 de ani. Atunci, o furtună de categoria 5, cu viteze ale vântului de cel puțin 250 km/h, reprezenta cel mai periculos grad de distrugere pentru toate structurile construite.

Dar potrivit unui studiu publicat luni, furtunile depășesc această limită superioară din ce în ce mai des. Ceea ce în urmă cu jumătate de secol reprezenta o manifestare extremă, în prezent se întâmplă tot mai frecvent, iar din cauza schimbărilor climatice, furtunile s-au intensificat și mai tare, scrie Biziday.

În acest context, autorii principali ai cercetării au propus introducerea treptei 6 de intensitate, care “ar crește gradul de conștientizare a schimbărilor climatice”. Conform lor, în această nouă categorie ar trebui încadrate cicloanele tropicale cu vânturi de peste 300 km/h. În ultimii 11 ani, s-au înregistrat cinci astfel de fenomene: taifunul Haiyan din 2013, uraganul Patricia din 2015, taifunul Meranti din 2016, taifunul Goni din 2020 și taifunul Surigae din 2021, care au provocat mii de victime.

Mai departe, cercetătorii au luat în calcul cât de des pot fi întrunite toate condițiile pentru ca un ipotetic uragan de categoria 6 să se formeze și au observat că, în apropierea arhipelagului Filipinelor, acesta ar crește cu 50%, odată ce încălzirea globală va depăși pragul de două grade Celsius. La patru grade peste temperatura dinainte de Revoluția Industrială, riscul ar fi dublu față de probabilitatea din prezent.

Introducerea unei noi trepte de măsură este o dezbatere constantă a ultimilor ani, în rândul specialiștilor, pentru că unii dintre ei au rezerve dacă actuala scară, cu cinci trepte, surpinde în mod adecvat pericolele. Scara ia în considerare numai viteza vântului, nu și intensitatea valurilor sau a inundațiilor. Scopul studiului publicat recent este de a stârni o dezbatere academică formală și mult mai amplă.

Totuși, nu există semnale că meteorologii din agențiile guvernamentale, cei care stabilesc oficial intensitatea uraganelor, au de când să ia în considerare modificarea scării Saffir-Simpson. În definiția Administrației americane Oceanice și Atmosferice, uraganele de categoria 5 provoacă pagube catastrofale, care pot face nelocuibilă timp de câteva săptămâni sau luni zona afectată. Alți meteorologi spun că adoptarea unei a șasea trepte ar diminua amenințarea percepută a furtunilor de categoria 5.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii:

Din aceeaşi categorie