image
Sursa foto: flickr.com

Primele efecte ale numeroaselor ploi din vara aceasta în Europa: Ce se întâmplă cu șampania

În Franţa, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din lume, a început culesul viilor. Iar primele estimări arată că recoltele sunt bogate. În regiunea Champagne, proprietarii de plantaţii spun că au cu 50% mai mulţi struguri faţă de anul trecut.

„Zâmbetul meu vorbeşte de la sine, suntem foarte fericiţi de ceea ce vedem în 2018”, spune Jean-Marie Barillere, preşedintele sindicatului producătorilor de şampanie.

După ani întregi în care şi-au văzut producţia de struguri scăzând dramatic, viticultorii din regiunea Champagne au parte şi de momente fructuoase. A fost o vară ploioasă, combinată cu un val de caniculă, iar acest lucru va face ca producţia de şampanie să ajungă la trei milioane şi jumătate de hectolitri.

„Acest an se anunţă unul foarte bun, aşa că suntem foarte fericiţi. Viticultorii sunt foarte bucuroşi în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea strugurilor”, afirmă Maxime Toubart, preşedinte.

Este unul dintre cele mai bune sezoane din ultimii zece ani, iar viticultorii se aşteaptă ca fiecare dintre ei să culeagă între 13 şi 16 tone de struguri la hectar, transmite Digi24. Totul se datorează schimbărilor climatice, care au devansat culesul strugurilor până în luna august, un lucru care s-ar putea repeta şi în anii următori.

„Dacă vrem să păstrăm spiritul şi fineţea şampaniei, trebuie să devansăm data culegerii strugurilor. Nu suntem obişnuiţi să culegem în august, dar odată cu schimbările climatice, va trebui să facem asta regulat”, spune Eric Rodez, viticultor.

În fiecare an, peste trei sute de milioane de sticle de şampanie franţuzească sunt vândute în întreaga lume. Mult mai multe, peste un miliard, sunt puse la păstrare în pivniţe, unde aşteaptă să fie desfăcute.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: