image
Sursa foto: AFP

Federica Mogherini, în Parlamentul European: E o situație inacceptabilă; Aștept ca autoritățile RM să vină cu o soluție

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a participat la dezbaterile de astăzi din Parlamentul European pe marginea deciziei de anulare a alegerilor din Chișinău. „Aștept ca autoritățile de la Chișinău să găsească o soluție la această situație inacceptabilă”, a declarat Mogherini în forul legislativ european.

„Mulțumesc opoziției pentru prezența în Parlamentul European. Am avut oportunitatea de a ne întâlni cu liderii opoziției, la fel și cu premierul Pavel Filip. Cred că atenția constantă arată disponibilitatea noastră a acompania o țară pe calea corectă. Îmi amintesc cu emoție când au fost liberalizate vizele pentru moldoveni. După invalidarea alegerilor, împreună cu comisarul Hahn am reacționat imediat. Decizia CSJ îi privează de cetățeni de un primar ales în mod democratic. CEC a decis să nu organizeze noi alegeri. Asta înseamnă că Chișinăul va fi guvernat de o administrație nealeasă. Invalidarea alegerilor a fost netransparentă și mă aștept ca autoritățile să găsească o soluție la această situație inacceptabilă”, a declarat Federica Mogherini.

„Cetățenii și-au demonstrat nemulțumirea prin proteste pașnice. Ne așteptăm ca siguranța lor să fie garantată. Jurnaliștii trebuie să poată să-și facă munca liber. Ne gândim la cetăţeni, nu ne gândim la sfere de influenţă şi geopolitică. După invalidarea alegerilor am suspendat ajutorul macrofinanciar, pentru că precondițiile nu sunt îndeplinite. În acest context s-a luat decizia de a opri deblocarea primei tranșe până când sunt respectate condițiile politice”, a adăugat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: