image
Sursa foto: bcfocus.com

SUA suspendă Tratatul de prietenie cu Iranul

SUA a decis să suspende Tratatul de prietenie cu Iranul, semnat în 1955, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Deutsche Welle. Anunţul lui Pompeo a fost făcut după o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), principala instanţă a ONU, care a cerut Statelor Unite să ridice sancţiunile asupra produselor umanitare destinate Iranului.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai noi sancţiuni dure împotriva Republicii Islamice, după ce SUA a ieşit din controversatul acord nuclear iranian, cunoscut sub numele de JCPOA.

În luna iulie, Teheranul a intentat un proces împotriva SUA la CIJ, susţinând că sancţiunile americanilor încalcă Tratatul de prietenie semnat în 1955 între cele două ţări, când la conducerea Iranului se afla şahul Mohammad Reza Pahlavi. Tratatul, care a stabilit relaţii economice şi drepturi consulare între cele două naţiuni, a rămas în vigoare şi după Revoluţia Islamică din 1979, în ciuda tensiunilor diplomatice dintre Teheran şi Washington.

Pompeo a declarat reporterilor că suspendarea tratatului a fost amânată cu câteva decenii.

“Aceasta este o decizie care, sincer, ar fi trebuit luată în urmă cu 39 de ani”, a afirmat Pompeo. “Iranul abuzează de CIJ pentru a-şi atinge obiective politice şi propagandistice”.

Măsura SUA, un gest în mare parte simbolic, reflectă relaţiile tot mai deteriorate dintre Washington şi Teheran.

Pompeo a afirmat că rămâne de văzut care vor fi efectele practice ale suspendării Tratatului de prietenie ce durează de câteva decenii.

De altfel, potrivit AP, Iranul a susţinut miercuri că SUA este “un regim de tâlhari”, ca replică la decizia luată de Washington privind tratatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: