image
Sursa foto: zdg.md

Conflict la Colonița: Primărița și-a angajat fiica minoră în funcția de bibliotecară

Primărița satului Colonița, Angela Zaporojan, este cercetată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru că ar fi admis conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica minoră.

Sesizarea a fost depusă la 31 iulie de consiliera liberală, Vera Caraman. Aleasa locală a anexat drept argument copia unei dispoziții semnate de primărița Zaporojan, la 3 ianuarie 2019, prin care o angajează pe fiica Iulia, în vârstă de 15 ani, în funcția de bibliotecară pentru jumătate de salariu, scrie anticoruptie.md.

Angela Zaporojan a declarat pentru anticoruptie.md că fiica ei nu mai lucrează de două luni în funcția respectivă și că nu au existat conflicte de interese, deoarece era subalterna directorului Centrului de Creație și Agrement.

Biblioteca nu a funcționat timp de vreo 20 de ani, iar fiica mea a fost printre inițiatorii redeschiderii instituției. A făcut donații de carte, a colectat cărți și a elaborat registrul bibliotecii, înregistrând fiecare carte. Nu a fost inițiativa mea de a o numi bibliotecară, dar a directorului Centrului de Creație și Agrement. A avut un salariu puțin peste o mie de lei. Codul Muncii permite angajarea minorilor cu acordul părinților. Nu am încălcat nimic. După logica lor reiese că rudele unui primar nu au dreptul să lucreze în sat, trebuie să-și părăsească casele și să-și caute de lucru în alte localități”, a declarat primărița din Colonița.

Angela Zaporojan susține că este hărțuită de mai mulți ani de consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu ar fi permis feciorilor săi să acapareze mai multe terenuri.

Angela Zaporojan a fost suspendată din funcția de primar, în aprilie 2018, după ce, la sfârșitul lunii martie, a fost condamnată de Curtea de Apel Chișinău pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovat de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare.

Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că, în 2014, a alocat din bugetul local aproape 100 de mii de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale - 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani.

În septembrie 2018, Angela Zaporojan a fost repusă în funcție, fiind achitată de Curtea Supremă de Justiție.

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015.

În procesul de judecată, primărița a pledat nevinovată, motivând că aceasta a fost voința enoriașilor din sat, iar banii erau prevăzuți în bugetul pentru anul 2014, votat de consiliu, în 2013.

Neînțelegerile dintre fracțiunea PL și susținătorii Angelei Zaporojan au împărțit satul în două tabere, iar oamenii au ajuns să se bată între ei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: