image
Sursa foto: epa

Doi nepalezi au stabilit noi recorduri de ascensiuni pe Everest

Doi şerpaşi nepalezi au stabilit, miercuri, la masculin şi la feminin, noi recorduri de număr de ascensiuni pe Everest, ei ajungând la un bilanţ de 22, respectiv nouă ascensiuni, informează AFP.

Kami Rita Sherpa, ghid profesionist în vârstă de 48 de ani, care lucrează pe Everest de un sfert de secol, a ajuns la altitudinea de 8.848 de metri pentru a 22-a oară, potrivit Seven Summit Trecks, organizatoarea expediţiei, news.ro.

Şerpaşul a depăşit astfel recordul de 21 de ascensiuni pe care îl deţinea alături de alţi doi ghizi.

“Nu am început să practic alpinismul pentru a stabili un record mondial”, spunea luna trecută Kami Rita Sherpa, care a ajuns prima dată pe cel mai înalt vârf din lume în 1994.

Lhakpa Sherpa, în vârstă de 44 de ani, a escaladat Everestul pentru a noua oară. Ea deţinea un record la feminin de opt ascensiuni. Pe locul doi în ierarhia feminină a numărului de ascensiuni pe Everest se află americanca Melissa Sue Arnot, care a escaladat Everestul de şase ori.

Cei doi alpinişti au folosit rute diferite: Kami Rita Sherpa a escaladat pe versantul de sud, din Nepal, traseu folosit cel mai frecvent, iar Lhakpa Sherpa a escaladat versantul de nord, din Tibet.

Nepal a emis 346 de permise pentru căţărători pentru sezonul de primăvară de anul acesta, care a început la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la finalul lunii mai.

Cei mai mulţi dintre cei care încearcă să escaladeze Everestul sunt însoţiţi de ghizi nepalezi, ceea ce înseamnă că aproximativ 700 de căţărători vor merge pe aceeaşi cărare spre vârful de 8.850 de metri în următoarele săptămâni.

Alţi 180 de căţărători au ales să urce Everestul pe versantul de nord, din Tibet.

Străinii trebuie să plătească 11.000 de dolari pentru un permis.

Anul trecut, şapte oameni şi-au pierdut vieţile în încercarea de a urca muntele, în timp ce 449 au reuşit să îl escaladeze de pe partea nepaleză, iar alţi 120, dinspre Tibet.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: