image
Sursa foto: CNN

Pasaje dintr-un pergament vechi de 2.000 de ani, carbonizat în urma erupției vulcanului Vezuviu, descifrate cu ajutorul AI

Cercetătorii au reușit să descifreze, cu ajutorul inteligenței artificiale, cel puțin 15 pasaje dintr-un pergament vechi de 2.000 de ani, carbonizat în urma erupției vulcanului Vezuviu, în anul 79 d. Hr.

Luke Farritor, un student la Universitatea din Nebraska, Youssef Nader, doctorand la Berlin și cercetătorul elvețian Julian Schilliger au dezvoltat un instrument bazat pe inteligența artificială ca răspuns la o provocare globală lansată de Nat Friedman, un investitor american, și de academicianul Brent Seales, scrie Biziday.

Tehnologia dezvoltată de cei trei poate detecta cele mai mici diferențe în textura documentelor carbonizate pentru a identifica prezența cernelii care nu mai este vizbilă pentru ochiul uman. Cei trei au reușit să descifreze cu ajutorul tehnologiei 15 pasaje dintr-un document parțial distrus în timpul erupției vulcanului Vezuviu. Pasajul descifrat cuprinde peste 2.000 de caractere, adică aproximativ 5% din textul integral al documentului.

Cercetătorii cred că tehnologia dezvoltată și folosită de cei trei ar putea descifra pergamentele distruse parțial în timpul erupției vulcanului, și pot oferi o nouă perspectivă asupra antichității. Pergamentul descifrat face parte dintr-o colecție de aproximativ 1.800 de astfel de documente, păstrate într-o bibliotecă care se crede că ar fi aparținut familiei lui Iulius Cezar, și care s-au carbonizat în urma erupției Vezuviului.

Bulgării de cenușă carbonizată – cunoscute sub numele de sulurile de la Herculaneum – sunt singura bibliotecă din lumea antică care a supraviețuit, dar sunt prea fragili pentru a fi deschise. Colecția ar putea conține mii de texte antice, printre care se numără probabil și lucrări ale dramaturgului Eschil, ale poetei Sappho, sau chiar informații despre primii ani ai creștinismului. De la descoperirea pergamentelor, în 1752, majoritatea încercărilor de a descifra mesajele acestora au eșuat, din cauza stării precare a documentelor.

Textul recreat de inteligența artificială este încă în curs de traducere, dar o primă analiză sugerează că este vorba de o lucrare filozofică pe tema plăcerii oferite de muzică, de gustul caperelor și de culoarea violet. De asemenea, analiza a confirmat că textul nu a fost niciodată duplicat, ceea ce înseamnă că nu a mai fost citit din anul 79 d. Hr.

“Unele dintre aceste texte ar putea rescrie complet istoria unor perioade cheie ale lumii antice. Aceasta este societatea din care descinde lumea occidentală modernă”, a declarat pentru Bloomberg Robert Fowler, clasicist și președinte al Societății Herculaneum, o asociație britanică care promovează cercetarea sitului arheologic cu același nume, de lângă Napoli.

Vesuvius ChallengeVesuvius Challenge

Noutăţile partenerilor

comentarii: