image
Sursa foto: moldovacurat.md

Vilă în Carpați din salariu de bugetar; Cumnata președintei raionului Rezina și-a cumpărat o pensiune în România

O rudă apropiată a președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, și-a cumpărat o pensiune în România. Alexandra Graur, care este o simplă angajată a Agenției de Servicii Publice, ar fi scos din buzunar cel puțin un milion de euro pentru moșia de lângă orașul Gura Humorului, județul Suceava. Eleonora Graur respinge vreo legătură în această afacere, iar expertul anticorupție Mariana Kalughin pune la îndoială faptul că un funcționar public ar putea să facă asemenea achiziții din salariul de bugetar.

Potrivit jurnaliștilor de la Moldova Curată, Alexandra Graur a devenit proprietara pensiunii „Floare de Colț” în anul 2016, când era angajată la Întreprinderea de Stat „Registru”. Deși în documentele autorităților române se arată că pensiunea aparține Alexandrei Graur, o sursă care a solicitat să își păstreze anonimatul a precizat pentru Moldova Curată că, de fapt, vila-pensiune de la poalele Carpaților ar aparține familiei Mihail și Eleonora Graur, și că Alexandra ar figura doar în acte ca proprietară. Am sunat-o pe Alexandra Graur, dar aceasta nu a răspuns. Nu au reușit să discute cu ea nici cei de la Moldova Curată. ”Vă rog, să nu mă mai sunați”, a răspuns scurt femeia, întrerupând convorbirea.

Nici Eleonora Graur, președinta raionului Rezina, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune care este legătura familiei sale cu această pensiune. În martie curent, cei de la Moldova Curată au expediat Eleonorei Graur o solicitare prin care au cerut explicații referitoare la declarația sa de avere pentru anul 2016, dar și privind legătura familiei sale cu pensiunea din România. Timp de o lună, Eleonora Graur nu a răspuns la mesaj, iar la 6 aprilie a fost contactată din nou. Aceasta a precizat scurt: „Nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare, însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”. Lucru ce nu s-a întâmplat până acum.

În declarația de avere de acum doi ani, președinta raionului Rezina nu a indicat venitul obținut de către soțul său, Mihail Graur, ci doar venitul în calitate de președintă de raion. Tot cu doi ani în urmă, familia Graur a cumpărat o mașină de teren Volvo, cu o valoare indicată de 11 mii de euro. În realitate, prețul unei astfel de mașini începe de la 44 de mii de euro.

Nici în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 președinta de raion nu indică salariul soțului, ci doar venitul său din salariu, peste 100 de mii de lei. Soțul Eleonorei Graur este administratorul firmei SRL „Danomix”, care comercializează echipamente agricole. Venitul obținut din deținerea cotelor părți în această afacere nu este indicat.

Experta anticorupție Mariana Kalughin admite că angajații foste întreprinderi ”Registru”, în prezent, Agenția de Servicii Publice, au salarii mari, dar pune la îndoială faptul că acestea ar fi atât de grase, încât să cumperi pensiuni la munte.

Expertul crede că autorițățile ar trebui să verifice veniturile funcționarei, doar că nu are cine, întrucât activitatea Agenției naționale pentru integritate este suspendată.

În timp ce acumula bani pentru moșia din Gura Humorului, Alexandra Graur făcea și donații Partidului Democrat. Potrivit celor de la Moldova curată, în campania electorală din anul 2014, ea a făcut formațiunii un cadou de zece mii de lei. În acest context, Mariana Kalugin afirmă că este dubioasă şi integritatea partidelor politice.

Eleonora Graur este vicepreşedinte al PD, președintele Organizației Teritoriale Rezina a PD. La alegerile parlamentare din anul 2014 a figurat cu nr. 34 pe lista candidaților acestei formaţiuni. Familia Graur a donat partidului în acea perioadă 124 de mii de lei. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: