image
Sursa foto: household waste

Vânzătorii de electrocasnice din RM, obligați să amenajeze puncte de colectare a dispozitivelor uzate

Agenții economici care produc sau vând echipamente electronice și electrocasnice vor fi obligați să creeze puncte de colectare a dispozitivelor uzate. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, transmite IPN.

Potrivit ministrului, în următoarele trei luni, toți operatorii economici ce produc și vând bunuri electronice și electrocasnice vor fi înscriși într-o bază de date care va permite monitorizarea acestui mecanism de colectare.

Operatorii vor fi obligați să colecteze deșeuri raportate la cel puțin 5% din volumul total al vânzărilor și vor beneficia de anumite scutiri la taxa pe mediu. În același timp, producătorii și importatorii urmează să stimuleze populația să predea dispozitivele uzate.

Trei agenți economici au primit, astăzi, containere speciale pentru colectarea deșeurilor electronice de mici dimensiuni, procurate cu suportul Agenției Slovace pentru Dezvoltare și Cooperare.

Ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău, Dusan Dacho, a afirmat că țara sa este un aliat al Moldovei în calea de dezvoltare și modernizare. „De-a lungul timpului, am sprijinit mai multe proiecte legate de mediu, am oferit granturi pentru construcția de apeducte. De asemenea, am susținut Republica Moldova prin schimbul de expertiză și bune practici pe diferite dimensiuni”, a menționat diplomatul.

În 2016, Parlamentul a adoptat Legea privind deșeurile, iar în 23 septembrie anului curent a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern privind regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice. Regulamentul introduce o nouă abordare în gestionarea deșeurilor, prin promovarea principiului responsabilității extinse a producătorului, potrivit căruia producătorii își asumă responsabilitatea pentru produsele sale pe toată durata vieții lor, până devin deșeuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: