image
Sursa foto: captură video

Maia Sandu: În două luni „Legea miliardului” ar putea fi anulată; Discutăm cu FMI

„Legea miliardului”, care pune în cârca bugetului public acoperirea găurii survenite în urma jafului din sistemul bancar, ar putea fi anulată în viitoarele două luni, negocieri în acest sens având loc între Guvern și FMI. Declarațiile îi aparțin premierului Maia Sandu și au fost făcute în cadrul emisunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Referindu-se la legea care obligă Guvernul să achite în jur de 25 de miliarde de lei către BNM timp de 25 de ani, Sandu a spus că poate fi anulată, iar discuții în acest sens au avut loc în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent la Washington.

„Am venit cu o propunere foarte concretă, pe care o discutăm cu FMI. Orice lucru îl putem face în acest domeniu trebuie să-l convenim cu partenerii occidentali și aici FMI este instituția relevantă. Sper într-o lună sau două să anunțăm soluția convenită cu FMI. În momentul în care o să avem acordul FMI sau nu o să avem acest acord, o să venim și o să vă spunem ce am încercat să facem. Dar eu sper foarte mult că o să reușim cu această restructurare și să economisim foarte mulți bani”, a declarat Maia Sandu.

În cadrul emisiunii s-a vorbit și despre „reușitele” cu care se poate lăuda Executivul în primele 100 de zile de guvernare. Pe lângă faptul că Moldova este un stat mai liber astăzi și a fost deblocată asistența financiară din partea UE, Maia Sandu a trecut la reușite și „începutul de reforme în justiție”.

Șefa Executivului s-a referit la modificările la Legea Procuraturii, care prevăd alegerea noului procuror general prin instituirea unei comisii de concurs la Ministerului Justiției, care urmează să selecteze minimum doi candidați și să-i înainteze CSP-ului. Întrebată dacă nu se va repeta istoria comisiilor de la Parlament și Guvern în cazul desemnării judecătorilor de la Curtea Constituțională, Sandu a spus că au fost introduse „mai multe filtre de integritate” și că „s-a învățat și din acea experiență”.

Premierul a vorbit și despre situația tarifelor de roaming între Republica Moldova și România, precizând că „la Chișinău s-a rezolvat problema” și că în prezent se discută cu „agenți privați pe partea română”, urmând ca până la 1 ianuarie 2020 să se ajungă la o înțelegere.

Situația de la Aeroport a fost un alt subiect abordat, discutând-se și despre întâlnirea pe care Maia Sandu a avut-o cu Nathaniel Rotschild, cetățeanul britanic care susține că a achiziționat acțiunile Avia Invest.

Șefa Executivului susține că i-a transmis lui Rothschild că Aeroportul este „un obiect concesionat „în mod ilegal și urmează să fie subiectul unui litigiu în instanță.

„I-am spus că dacă îl interesează concesionarea ar trebui să aștepte până noi reîntoarcem statului și dacă decidem ca acest obiect să fie concesionat printr-un proces transparent atunci se poate interesa de această tranzacție”, a declarat Sandu.

În privința situației din cadrul alianței de guvernare, prim-ministrul a menționat că atâta timp cât prevedirile noului acord vor fi respectate de către toate părțile implicate, atunci „se va merge mai departe cu acest Guvern”.

„Cea mai importantă reformă este cea a justiției și aici așteptăm un angajament clar. Avem și alte reforme importante, pe care le-am scris în acord. Dacă se vor ține de cuvânt toți, dacă se vor vota și promulga aceste legi, vom merge mai departe. Dacă nu, ne vom opri, pentru că sunt anumite linii roșii și merită să mergem mai departe atâta timp cât nu am trecut peste ele și cât cele mai importante reforme se întâmplă. Dacă nu se vor implementa, este evident că ne vom opri și nu va avea rost să mergem mai departe”, a declarat șefa Executivului.

Maia Sandu a mai spus că nu și-a amânat vizita în Federația Rusă, preconizată inițial la sfârșitul lunii septembrie, și că va merge la Moscova atunci când vor fi stabilite soluții concrete pentru problemele apărute în ultimii ani între cele două părți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: