image
Sursa foto: jurnal.md

Brânzan: „Lucrăm în regim de pompier, pentru că fosta conducere s-a ocupat de electorală”; Ce spune despre tarifele la gaz

În cele aproape două săptămâni de la învestire, la Ministerul Economiei și Infrastructurii se muncește în regim alert, întrucât fosta conducere a fost implicată în ultima perioadă în campania electorală și mai puțin în treburile statului.

Sunt acuzațiile noului ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, care și-a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, raportul după prima săptămână de muncă, dar și prioritățile pentru perioada următoare.

Una dintre problemele moștenite de la vechea guvernare sunt tarifele la gaz care, din cauza implicării politicului, au fost mișcorate artificial.

„Din momentul învestirii în funcție, de aproape două săptămâni, am lucrat în regim de „troubleshooter”, în regim de pompieri. Din păcate, pe parcursul ultimelor patru luni, conducerea ministerului s-a ocupat mai mult de campania electorală, decât de problemele care trebuiau rezolvate la timpul potrivit. Acum trebuie nu doar să intru în detaliile lucrurilor care s-au întâmplat și să le înțeleg, dar trebuie și să iau decizii operative zi de zi”, a declarat Vadim Brânzan.

Ministrul Economiei a vorbit despre programul său de activitate și cei 4D: deconspirare, demonopolizare, de-etatizare, dezvoltare.

„Din păcate, „dezvoltarea” acum e pe locul 4. Scopul meu ca ministru este ca dezvoltarea Republicii Moldova să devină proiectul prioritar. Din păcate, până nu rezolvăm problema deconspirarea tranzacțiilor ilicite care au avut loc până acum, care au dus la delapidarea averii statului, până nu eliminăm acest cancer care sugrumează economia RM, nu vom fi în stare să vorbim de dezvoltare”, a menționat Vadim Brânzan.

În ultima săptămână, ministrul Economiei afirmă că a avut întâlniri cu reprezentanții sectorului energetic, iar una dintre problemele moștenite de la vechea guvernare sunt tarifele la gaz.

„Din păcate, moștenirea lăsată este că, din cauza că politicul s-a implicat foarte mult în economie, fapt care a dus la distorsiunea proceselor economice și menținerea artificială a tarifelor pe parcursul ultimilor câțiva ani. În martie 2018, atunci când trebuia de majorat tarifele la gaz, pentru că a crescut prețul de achiziție a gazului de la Gazprom, în loc să le ajusteze la realitatea de atunci, prețul a fost chiar micșorat, argumentânt că este o pernă financiară. Acum ei au plecat și ne-au lăsat nouă problema. Vin cei de la Moldovagaz și spun că această pernă financiară va fi epuizată până la finele acestui an”, a spus Brânzan.

Noua guvernare urmează să negocieze și semnarea unui nou contract cu Gazprom. „Vrem să-l extindem pe doi ani, până rezolvăm cu gazoductul Iași-Ungheni. Sunt proiecte de anvergură care trebuiau făcute încă acum 20 de ani”, a mai spus ministrul Economiei.

O situația dezastruoasă este și în domeniul transporturilor, spune Vadim Brânzan.

„Trebuie să fii laureat Nobel de trei ori ca să înțelegi ce se întâmplă acolo. Din 2013 tarifele au fot ținue sub capac. Benzina și motorina s-au scumpit, cursul s-a depreciat. Aceste tarife trebuiau ajustate. Guvernanții precedenți au modificat codul auto ca să introducă intresele lor, să aducă o rută acolo, să mai pună autobuze aici. A ieșit o struțo-cămilă. Totul e la tenebru”, a adăugat Brânzan.

Ministrul Economiei a dat asigurări că, în cazul majorării tarifelor, păturilor social-vulnerabile li se vor oferi compensații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: