image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Dosarul în care Plahotniuc este cercetat penal ar putea fi conexat cu dosarul „Frauda Bancară”

Cauza penală în care Vladimir Plahotniuc este cercetat pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie, și spălare de bani, ar putea fi conexată la alt dosar. Este vorba despre dosarul numit generic „Frauda Bancară” în care figurează fosta conducere a Băncii Naţionale a Moldovei.

Avocatul lui Plahotniuc, care a cerut conexarea dosarului clientului său, spune că o decizie favorabilă a instanței ar fi pertinentă, deoarece dosarele au mai multe aspecte comune.

„Consider corectă decizia instanței și urmează să soluționeze deja cererea respectivă instanța la care s-a transmis dosarul. Cred că la acestă etapă este imperativă și necesară conexarea respectivei cauze la celelalte pentru o judecare mai eficientă a dosarului”, a declarat avocatul Lucian Rogac.

Cauza penală în care Vladimir Plahotniuc are statul de învinuit este disjunsă din așa-numitul dosar „Frauda Bancară”. Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013-2015, fostul șef al PD ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în sumă totală de 39 de milioane 284 de mii de dolari și, respectiv, 3 milioane 518 mii de euro.

Potrivit acuzatorilor, Plahotniuc a folosit aceste mijloace bănești pentru achiziționarea unui avion Embraer Legacy 650, zboruri charter, bunuri mobile și imobile. La fel, banii ar fi fost cheltuiți pentru achitarea diverselor servicii juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și stingerea unor datorii.

Pentru repararea prejudiciului cauzat, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor lui Plahotniuc, inclusiv terenuri pentru construcții, încăperi locative, capitalul social al unor companii, construcții de cultură și agrement, mijloace bănești, cât și bunuri aflate peste hotare.

În privința lui Plahotniuc a fost dispus arestul preventiv pentru un termen de 30 zile. Pentru infracțiunile comise, acesta riscă până la 15 ani de închisoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: