image
Sursa foto: X/@PhilstarNews

Un vulcan a erupt de cinci ori în Indonezia: O parte din munte s-ar putea prăbuși în mare, provocând tsunami (video)

Mii de persoane au fost evacuate în Indonezia, după ce un vulcan a erupt de cinci ori în ultimele 24 de ore. Autoritățile sunt îngrijorate că o parte din munte s-ar putea prăbuși în mare, ceea ce ar provoca un tsunami.

Potrivit Centrului indonezian pentru Vulcanologie și Atenuarea Dezastrelor Geologice, Muntele Ruang, un vulcan care măsoară 725 de metri și este situat în partea de nord a insulei Sulawesi, a erupt de cel puțin cinci ori în ultimele 24 de ore. Acum, autoritățile sunt îngrijorate că o parte a muntelui s-ar putea prăbuși în mare și ar putea provoca un tsunami, scrie Biziday.

În jur de 11 mii de oameni au fost sfătuiți să își părăsească locuințele și să stea la cel puțin 5,7 km distanță de zona respectivă. Aceștia vor fi duși în cel mai apropiat oraș, care se află la șase ore distanță, cu barca. De asemenea, Aeroportul Sam Ratulangi din apropiere a fost închis temporar, pentru că cenușa vulcanică s-a răspândit din aer.

Temerile autorităților au fost alimentate de un incident similar din 2018, când vulcanul Anak Krakatau a erupt și a provocat un tsunami de-a lungul coastelor din Sumatra și Java, după ce părți ale muntelui au căzut în ocean, ucigând 430 de persoane.

Indonezia are 120 de vulcani activi și face parte din Inelul de Foc, o serie de falii seismice din jurul Oceanului Pacific. Din această cauză, se confruntă cu o activitate seismică și vulcanică frecventă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: