image
Sursa foto: vestipmr.info

Accident cu semne de întrebare la uzina metalurgică din Râbnița: Au fost sau nu scurgeri de radiație în stânga Nistrului?

Pe reţelele de socializare din stânga Nistrului au apărut tot mai multe informaţii că la Uzina Metalurgică de la Râbniţa s-a produs un accident grav, în urma căruia au fost arse metale cu radiații ionizante.

În timp ce administrația și presa de la Tiraspol nu comunică nimic despre acest fapt, Biroul de Reintegrare de la Chişinău a emis un scurt comunicat, în care doar confirmă că a avut loc un accident, fără să precizeze dacă acesta pune sau nu în pericol sănătatea cetăţenilor.

Am sunat în anticamera vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, pentru a afla mai multe detalii despre subiect, dar ni s-a spus că ea se află într-o şedinţă. Nici cu şeful Biroului Politici de Reintegrare, Marian Gherman, n-am reuşit să vorbim, chiar dacă ni s-a spus că el este la serviciu. Chiar dacă am lăsat numărul de telefon, nimeni nu ne-a mai sunat. Nici pe Marian Gherman nu l-am mai găsit pe parcursul zilei de muncă, deşi l-am sunat de patru ori.

Am fi vrut să-i întrebăm pe cei doi oficiali dacă autorităţile de la Chişinău au certitudinea că la Uzina Metalurgică din Râbnița nu s-a întâmplat nimic grav şi în ce constă acea comunicare cu Tiraspolul odată ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu are acces pe teritoriul întreprinderii. Totodată, ţinând cont de faptul că administrația separatistă de la Tiraspol nu comunică nimic despre avaria de la Râbniţa, am vrut să aflăm când anume s-a produs accidentul? Asta în condiţiile în care în comunicatul Biroului Politici e Reintegrare se spune că incidentul s-a produs pe parcursul lunii martie, iar într-un răspuns acordat portalului Newsmaker.md, instituţia spune că avaria a avut loc încă în februarie.

Informaţii despre accidentul de Uzina Metalurgică de la Râbniţa au apărut săptămâna trecută pe mai multe pagini de socializare despre actualităţile din regiunea transnistreană. Printre primele persoane care au tras un semnal de alarmă a fost ex-liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. El a scris că la uzină au avut loc emisii ale unor substanţe nocive, iar pentru curăţarea teritoriului de "praf radioactiv" se caută voluntari, cărora li se achită câte 500 de dolari. Potrivit lui, informațiile au venit de la patru angajați care au lucrat la cuptorul uzinei în schimburi diferite.

Ulterior, pe pagina de socializare «Наша Рыбница» s-a scris că la uzină au venit o mulţime de funcţionari, aproximativ 40 de oameni, îmbrăcaţi în uniforme speciale de protecţie. Aceştia ar fi constatat că gradul de radiaţii depăşeşte de 300 de ori limitele normale.

Pe de altă parte, reprezentnaţii Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare au declarat pentru Newsmaker.md că nivelul de radiaţii pe teritoriul Republicii Moldova se află în limitele normale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: