Doar doi oameni de fotbal au mai reuşit această performanţă înaintea sa: brazilianul Mario Lobo Zagallo şi germanul Franz Beckenbauer. Deschamps este la un singur pas să li se alăture, după semifinala câştigată de Franţa, cu scorul de 1-0, împotriva Belgiei, marţi seara la Sankt Petersburg.

Deschamps a fost căpitanul selecţionatei care a adus Franţei singurul titlul mondial din istoria sa, la Cupa Mondială din 1998, desfăşurată în Hexagon, iar acum, ca selecţioner, i-a condus din nou pe "Les Bleus" în finală, a treia din istoria fotbalului francez, după cea pierdută în 2006, împotriva Italiei.

Brazilianul Zagallo a câştigat, ca jucător, titlul mondial cu Selecao în Suedia 1958 şi Chile 1962, iar apoi a condus naţionala "Canarinha" la victorie în Mexic 1970, având şi o finală pierdută în 1998.

Germanul Beckenbauer a participat la două finale ca jucător, în Anglia 1966; pierdută în faţa echipei gazdă, şi Germania 1974, pe care a câştigat-o. Ca selecţioner, el a condus Nationalmannschaft în finalele din Mexic 1986, pierdută în faţa Argentinei lui Maradona, şi Italia 1990, câştigată în faţa aceloraşi adversari.