image
Sursa foto: dw.com

DW: Răcirea relațiilor cu UE schimbă strategiile electorale la Chișinău

După 4 ani de la semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, relația dintre Chișinău și Bruxelles se răcește.

Lipsa progreselor în realizarea angajamentelor de implementare a Acordului de Asociere, schimbarea sistemului electoral fără a lua în considerație recomandările Comisiei de la Veneția, dar și invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău au schimbat dur retorica UE în relația cu Republica Moldova. În ultimii ani, oficialii de la Bruxelles au schimbat tonalitatea diplomatică de fiecare dată când guvernarea de la Chișinău gafa. Mai mult, UE a înghețat acordarea suportului financiar pe anumite segmente, încercând să trezească oficialii moldoveni la realitate. Dar lecția se pare că nu a fost învățată, iar schimbarea viziunii politice a Partidului Democrat din pro-UE în pro-Moldova demonstrează că interesele politicienilor de la Chișinău se raportează doar la beneficii electorale, scrie dw.com.

Restanțierul Parteneriatului Estic

Provocările și perspectivele în dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova au fost expuse recent în cadrul unei mese rotunde cu participarea societății civile, a partidelor și reprezentanților autorităților publice, la care a fost prezent și Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul acestui eveniment, Peter Michalko a reiterat poziția critică a UE față de autoritățile de la Chișinău, susținând că așteptările față de progresele Republicii Moldova au fost mari și că statutul de țară-asociată la UE nu este un trofeu pe care îl pui undeva și te uiți la el, ci este o muncă de zi de zi pentru îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere pe care R. Moldova l-a semnat cu UE.

„Am fi dorit să vedem mai mare progres, iar valorile democratice să devină prioritare. R. Moldova a devenit o țară superioară în relațiile cu EU. Aceasta trebuie să devină o realitate, care trebuie promovată spre progres, astfel ca oamenii să înțeleagă care sunt beneficiile Acordului de Asociere. Sunt momente în care nu vedem progrese, uneori chiar regrese în reforme, situații pe care nu ni le puteam imagina, cum ar fi anularea alegerilor libere și corecte din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Partenerii noștri trebuie să revină la normalitate și vom continua să cerem și să așteptăm din partea autorităților moldovenești ca angajamentele să fie respectate”, a spus Michalko.

Lipsa reformelor schimbă preferințele

Pe parcursul ultimilor ani principalele reforme bat pasul pe loc sau au fost acoperite doar de declarații și elogii că totul merge spre bine. Pe de altă parte, semnalele din partea opoziției și a reprezentanților societății civile demonstrau că ceva este putred în „realizările” guvernării. Potrivit ultimului raport alternativ de monitorizare al implementării Acordului de Asociere, realizat de Institutul de Politici și Reforme Europene, R. Moldova a înregistrat un progres minim în îndeplinirea angajamentelor, iar autoritățile au primit nota 2,6 din 5 la acest capitol.

Regresul în relația cu UE a pus pe jar Partidul Democrat, care mulți ani a folosit ca mesaj politic integrarea europeană. Astfel, criticați de europeni, principalul partid de guvernare a decis să își schimbe viziunea, declarând drept prioritate politica pro-Moldova, dar care nu intră în contradicție cu „aspirațiile” de integrare europeană.

Andrei Popov, președintele Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, este de părere că decizia PDM reprezintă un răspuns la schimbarea atitudinii UE, drept urmare a acumulării unei mase critice a acțiunilor guvernării, care sunt calificate drept derapaje grave de la cursul european și valorile europene.

„Guvernarea a înțeles seriozitatea mesajelor și a decis să se repoziționeze. În absența unei relații fluente cu UE și pe fundalul criticilor tranșante din partea UE față de guvernare, PDM a înțeles că nu are nicio șansă în competiția cu partidele pro-europene anti-sistem în viitoarele alegeri. De asemenea, oarecum repoziționarea PDM, adică renunțarea la încercarea de a se poziționa ca principal promotor al cursului pro-european și principal apărător al cursului de integrare europeană, aduce partidul în zona de centru, înțelegând că nu mai poate folosi UE ca sursă de legitimitate. Totodată, decizia UE, una luată la un înalt nivel, se va menține până la viitoarele alegeri și doar urmare a modului în care va fi organizat procesul electoral și gestionat cel post-electoral, UE va putea să revadă această decizie. La aceasta se mai adaugă și un alt factor. UE înțelege că, dacă Moldova iarăși va scăpa ușor și va spune că nu are alternativă decât revenirea forțelor pro-ruse, se va crea un precedent periculos care va inspira alți lideri autoritari din regiune”, a declarat în exclusivitate pentru DW analistul.

Totul pentru victoria în alegeri

Partidele politice moldovenești au folosit pe parcursul mai multor ani relația cu UE ca un punct forte în campaniile electorale, iar lupta dintre Vest și Est a devenit o adevărată sperietoare pentru cetățeni. Pe de altă parte, criticile UE dau apă la moară Partidului Socialist, care a declarat în repetate rânduri că integrarea europeană nu este o prioritate, iar acordurile cu UE nu aduc nimic bun R. Moldova. Dezamăgirea cetățenilor în partidele care se declarau pro-europene au dus la schimbarea preferințelor electorale ale acestora, iar PDM nu ar fi împotrivă să beneficieze de această situație, cu riscul de a-și înrăutăți relația cu UE.

„Acum, Partidul Democrat, din punctul meu de vedere, își ajustează strategiile pentru campania electorală. Ei și-au pus un scop foarte clar – să-și dubleze numărul de voturi. Iar aceasta se poate întâmpla doar dacă vor lua voturi de pe segmentul moldovenist, mai puțin angajat în promovarea valorilor europene. Eu nu cred că PDM își dorește cu adevărat ruperea relațiilor cu UE. Ei cred că sunt pragmatici și înțeleg că situația a ajuns într-un punct răcoros. Ei înțeleg că această componență a Consiliului și Parlamentului European expiră peste un an de zile, iar atitudinea acestora nu se va schimba până anul viitor. Între timp, PDM vrea să ia aici un rezultat pe interior mai bun decât cel anterior. Are instrumente și mecanisme, dar nu și dragostea cetățenilor. De aceea, ei pun accentul pe succesele în economie, care sunt puține, dar sunt. Ei, probabil, intră pe segmentul socialiștilor, iar pentru noi ca societate rămâne o sigură dilemă – pledăm ca lucrurile să meargă din ce în ce mai rău pentru ca să se compromită definitiv acest partid sau totuși încercăm să îi convingem pe guvernanți să rămână în limitele decenței și să avem ulterior o guvernare legitimă”, a declarat pentru DW Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: