image
Sursa foto: privesc.eu

Legea privind numirea procurorului general va ajunge de urgență la Parlament; „Vrem să oprim concursul mimat, lansat de CSP”

Legea cu privire la numirea procurorului general va fi transmisă de urgență la Parlament, majoritatea parlamentară oferind asigurări că o va vota la începutul săptămânii viitoare, afirmă premierul Maia Sandu.

„Ne-au fost oferite asigurări că va fi susținută legea și va fi votată în următoarele zile, în prima jumătate a săptămânii. Vrem să vedem această lege votată în două lecturi și promulgată cât de repede posibil, pentru ca să oprim acest concurs mimat lansat de CSP și să lansăm un concurs de selectare autentic”, a declarat Maia Sandu după ședința Guvernului.

„Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat”, a menționat Maia Sandu cu referire la proiectul de lege aprobat astăzi de Guvern.

Pentru reforma justiției, calitatea umană și profesională a viitorului Procuror General e mai importantă decât orice politician, a mai spus șefa Guvernului.

„Fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost. Aceste acțiuni nu le poate face Guvernul, nu le pot face deputații. Țara are nevoie de o procuratură independentă. Țara are nevoie de un Procuror General care să apere interesul cetățenilor. Doar un Procuror General independent, profesionist și curajos poate să ne dea o șansă să pedepsim hoții și să curățăm instituțiile de căpușe”, a adăugat Maia Sandu.

Funcția de procuror general a rămas vacantă pe 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând motive de sănătate. Din 31 iulie, procuror general interimar a devenit Dumitru Robu, desemnat de Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon.

Consiliul Superior al Procurorilor a lansat concursul pentru funcția de procuror general la care și-au depus dosarele șapte candidați: Maxim Gropa (procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale), Anatolie Istrate (avocat, ex-procuror), Vsevolod Ivanov (Procuror în Procuratura mun.Chișinău, Oficiul Râșcani); Roman Eremciuc (Procuror, adjunct al Procurorului-șef al Procuraturii mun.Chișinău, șef al Oficiului Centru), Igor Popa (Procuror, ex - Adjunct al Procurorului General) Ruslan Popov (Procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale) și Eduard Bulat (Adjunct al Procurorului General).

Noutăţile partenerilor

comentarii: