image
Sursa foto: captură video

A murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale, a murit marţi la vârsta de 66 de ani, anunţă BBC.

Muzicianul a încetat din viaţă la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015.

Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994.

Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală şi acordurile tradiţionale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987, şi era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare.

Titlul care se traduce "Nu l-am văzut" din Zulu, a fost unul dintre primele apeluri publice pentru eliberarea lui Mandela.

Mandela, care, peste ani avea să devină primul preşedinte de culoare al Africii de Sud încă mai era considerat o ameninţare la adresa statului.

Clegg, albul care a învăţat să cânte şi să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice, fiind invitat să cânte şi la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013, scrie mediafax.ro.

Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio şi, până la căderea apartheidului apariţiile sale live erau supuse restricţiilor politice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: