image
Sursa foto: jurnal.md

Cârdășie între consilierii locali PSRM și PD de la Codru: Împart terenurile cu carul // Investigație Jurnal TV

Cârdășia dintre socialiști și PD este vizibilă mai ales la nivel de consilii locale, acolo unde prin vot comun sunt promovate diferite construcții ilegale și decizii de înstrăinare a patrimoniului. Este și cazul Primăriei orașului Codru, unde consilierii locali au împărțit terenuri unor persoane interpuse și rude apropiate, în urma unei decizii luate cu doar cinci minute înainte de a începe ședința consiliului. Este declarația unuia dintre consilierii orașului Codru, Andrei Roșca. Acesta afirmă că decizia de împărțire a loturilor a fost luată în pripă, cu încălcări grave ale legislației.

Ilegalitățile au fost posibile după ce consilierii de la Codru au votat pentru ca vechiul regulament, care prevedea ca împărțirea terenurilor să fie făcută prin ordinea de evidență a locuitorilor orașului Codru care stăteau în rând după pământ, a fost anulat, susține consilierul orașului Codru Andrei Roșca.

La împărțirea terenurilor au participat șase membri PLDM care au trecut între timp la PD: Serghei Diacov, preşedintele comisiei funciare, Calin Ricu, Galina Comendarnt, Victor Canişev, Artiom Coval şi Victor Frija, doi membri PD: Serghei Curnic, un fost poliţist care între timp a ajuns director general adjunct, Agenția Relații Funciare și Cadastru al Agenţiei Relații Funciare și Cadastru, Sergiu Popuşoi, care conduce şedinţele primăriei şi al cărui frate este directorul companiei care construieşte clădirile de pe str. Grenoble, pe teritoriul unicului stadion al oraşului Codru.

De asemenea, pentru repartizarea celor 15 terenuri au votat și consilierii PPE Andrei Ursu și Alexei Savcenco, care este și parohul bisericii din orașul Codru. Și consilierii PL, Veaceslav Godzin, Iulian Galben, Maxim Donea, Andrei Golban și-au dat votul pentru ca mai multe terenuri să fie împărțite la ședința din 26 aprilie. La vot au participat și consilierii PSRM: Constantin Țurcan, fostul director al Spitalului de Psihiatrie, Iurie Pavlov, medic la Spitalul de Psihiatrie, Victor Guzun, consilier parlamentar și Iurie Stepaniuc, fiul fostului deputat comunist, Victor Stepaniuc. Precizăm că niciun consilier PSRM nu are viză de reședință în orașul Codru.

Nu este pentru prima dată când consilierii de la primăria Codru își împart terenuri, susține Andrei Roșca.

Potrivit lui, aceștia s-ar fi întâlnit în secret la o ședință pe 5 mai 2015, atunci când au împărțit peste 100 de terenuri, printre beneficiari fiind și procurori de la Procuratura Centru la care el s-a adresat de nenumărate ori cu plângeri legate de fraudele comise la primăria Codru. Mai mult, Andrei Roșca susține că primarul orașului Codru, Vladimir Munteanu, le-ar fi spus la o adunare a șefilor de partide care fac parte din consiliu, că în schimbul permisiunii consilierilor de a fura din patrimoniu, trebuie să împartă cinci terenuri la Procuratura, cinci la CNA și cinci la Cancelaria de Stat.

Deși spune că s-a adresat de mai multe ori la Procuratură, de fiecare dată i s-a răspuns că nu există temei pentru a fi inițiată o ancheta pe marginea împărțirii ilicite de terenuri.

Roșca face referire și la fraudarea alegerilor prin procedura de înregistrarea a mii de votanți la domiciliile consilierii locali, schema care a fost folosită și la alegerile de duminica trecută.

Deși primarul orașului Codru, Vladimir Munteanu, declară că este independent, acesta a fost surprins în compania deputatului PD, Constantin Țutu, sărbătorind ziua de 8 martie.

Am încercat să luăm o reacție de la Vladimir Munteanu, dar nu l-am găsit la primărie în timpul programului său de lucru.

Precizăm că acum câteva luni, mai mulți telespectatori ne-au expediat imagini cu drumurile în stare deplorabilă din oraşul Codru, care sunt numai gropi după topirea zăpezii, iar șoferii nici nu mai au cum să le ocolească. Aceștia spun că este vorba despre principalele străzi din localitate.

Precizăm că Jurnal TV va reveni cu un material mai amplu despre ilegalitățile comise la Codru.

Investigația poate fi urmărită mai jos, de la minutul 56:00:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: