image
Sursa foto: pixabay.com

Transferul de materii fecale, o terapie revoluționară în afecțiunile intestinale

Medicii au descoperit o nouă metodă de a trata unele boli infecționase ale tractului intestinal, care sunt greu tratabile cu tratamentul clasic cu antibiotice, transmite RTBF. Este vorba de transferul de excremente de la persoane sănătoase, transfer în urma căruia se reface flora microbiotică normală la persoanele afectate.

Tratatamentul a trecut deja de faza experimentală și este folosit afecțiunile colonului. Una dintre pacientele vindecate astfel de o infecție gavă este Ghislaine Grenet, care și-a învins repulsia inițială.

„La început este tulburător pentru că îți spui că totuși sunt niște excremente care ni se injectează. Dar mi-era atât de rău încât trebuia făcut ceva”, a spus femeia de 56 de ani care suferea de mai multe luni de o infecție recidivantă cu Clostridium difficile, o bacterie care inflamează intestinul gros producând diaree cronică.

De obicei, este o boală provocată chiar de către antibiotice care alterează flora intestinală ucigând bacteriile ”bune”, lăsându-le să prolifereze pe cele ”rele”.

Administrate prin sondă nazală sau colonoscopie

Problemele serioase ale femeii au luat sfârșit după ce s-a găsit un ”donator” în stare perfectă de sănătate (fără probleme digestive sau antecedente familiale și ales în mod riguros după o evaluare biologică exhaustivă). Fecalele sunt amestecate într-o soluție de apă cu sare și apoi administrate fie prin colonoscopie, fie printr-o sondă nazojejunală (care merge din nas până în intestin). Scopul este echilibrarea florei intestinale care se va modifica devenind asemănătoare cu cea a donatorului.

„După un trasfer de materii fecale, există 90% vindecări fără recidivă, acolo unde tratamentul cu antibiotice nu trece de un procentaj de 30-40% vindecări în această formă recidivantă de colită. Este un tratament care merge foarte bine”, spune Julien Scanzi, gastroenterolog la Spitalul Universitar din Clermont-Ferrand (Franța).

Terapia a fost deja introdusă în circa zece spitale din Franța. Virtuțile medicale ale materiilor fecale sunt cunoscute de mai multă vreme. În China, se administrau excremente încă din secolul IV ca tratament pentru toxiinfecțiile alimentare și diareea severă. În secolul XVI, medicul și botanistul Li Shizhen le cerea pacienților să înghită un leac intitulat ”supa galbenă”.

Experiențe similare s-au făcut în medicina veterinară, iar în timpul celui de-al doilea război mondial, soldații germani din Afrika Korps au recurs la acest leac pentru tulburările digestive care le-a fost sugerat de către beduini.

Un domeniu încă în curs de cercetare

Însă abia în 2013, un studiu realizat în Olanda a demonstrat științific binefacerile acestui tratament. Astăzi se derulează mai multe studii privind aplicațiile sale căci perspectivele sunt vaste: sindromul colonului iritabil, rectocolita hemoragică, boala Crohn, diabet, obezitate, boala Parkinson, demența senilă, scleroza în plăci, autism și chiar alergia la arahide.

„Se crede că microorganismele din corpul uman sunt implicate în multe boli, fără să joace neapărat un rol important în toate. Astăzi, suntem în stadiul bâlbâielilor în cercetare legate de partea din amestec care este responsabilă pentru efectele terapeutice”, a spus profesorul gatroenterolog Harry Sokol.

Cercetătorii au un entuziasm reținut deoarece terapia prezintă riscul transmiterii unui agent patogen, motiv pentru care donatorii sunt selecți cu mare reținere. În Statele Unite, există deja o ”bancă de excremente”, OpenBiome, iar în Franța compania farmaceutică Maat Pharma speră ca până în 2023 să realizeze un medicament pe acest principiu în locul actualei soluții. Tot în Franța, o societate vrea să dea posibilitatea ca oamenii să-și congeleze propriile fecale când sunt sănătoși și apoi să le utilizeze ca leac pentru vremurile în care sunt bolnavi, scrie libertatea.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: