image
Sursa foto: presidency.ro

VIDEO: Președintele Klaus Iohannis: „În aceste vremuri foarte complicate este necesar să fim tot mai aproape, tot mai uniți”

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au făcut declarații de presă după întrevederea de la Palatul Cotroceni.

Președintele României a menționat că pericolele la adresa securității Republicii Moldova sunt extrem de îngrijorătoare.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar și o să acționăm împreună în acest sens, să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum. Avem o comunitate de limbă, de cultură și istorie, dar și un viitor comun. Dar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Maia Sandu a mulțumit pentru primirea călduroară la București și pentru cuvintele de încurajare, precizând că în această perioadă RM trece prin provocări fără precedent.

Astăzi mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii RM pentru pacea, bunăstarea și viitorul noastru european. Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr.

Astăzi avem atât de multe proiecte comune care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoascătoare domnului Președinte, Parlamentului și Guvernului României pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune, libertate și viață mai bună în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că noul Guvern de la Chișinău va continua dialogul cu Executivul român. Premierul Dorin Recean va avea prima sa vizită oficială săptămâna viitoare, firesc, la București.

„Suntem tot mai aproape de România, de familia europeană. Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia războiului crunt, care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, care dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent”, a spus Maia Sandu amintind de șantajul energetic al Kremlinului și provocările la adresa securității RM.

În pofida acestor riscuri, Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor, a mai spus președintele.

Cei doi președinți au vorbit și despre cooperarea Republicii Moldova cu România în 2023.

Prioritatea noastră în acest an este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii. În domeniul economic România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele din RM. Vrem să atragem mai multe investiții românești și în RM. Totodată, vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și interconectare energetică. Astfel vom spori integrarea noastră economică cu România și întreg spațiul european”, a mai spus Maia Sandu.

Evenimentul poate fi urmărit mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: