image
Sursa foto: europalibera.org

Kalman Mizsei: Moldova are un singur guvern legitim, cel aprobat sâmbătă de Parlamentul ales la 24 februarie

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, consideră că ţara are un singur guvern legitim și acesta este cel ce a fost aprobat sâmbată de Parlamentul ales la 24 februarie și a fost recunoscut de mai multe guverne occidentale şi de Rusia.

În opinia lui Kalman Mizsei, crearea noului Parlament sau Guvern a fost constituțional corectă, iar Curtea Constituțională a interpretat eronat prevederea referitoare la termenul de trei luni și nu 90 de zile.

„Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE, Guvernul Rusiei, al Statelor Unite, multe state europene laolaltă și individual au declarat că Republica Moldova are un Guvern legitim, condus de prim-ministra Maia Sandu. E destul de evident că este un singur guvern legitim care a fost ales sâmbăta trecută de Parlament. E clar că perioada de a alege Guvernul nu a expirat, și iată două motive: primul, în Constituția Republicii Moldova se scrie că e vorba de trei luni după alegeri, nu 90 de zile. Curtea Constituțională, care este în buzunarul uzurpatorilor, a interpretat ceea ce este scris arbitrar. Plus la asta, în Constituție se scrie că președintele țării ar putea dizolva Parlamentul după trei luni, adică nu e obligat să o facă”, a declarat fostul reprezentant special al UE”, a declarat Kalman Mizsei la Europa Liberă.

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova a adăugat că Uniunea Europeană ar putea asista financiar cetățenii Republicii Moldova după ce ordinea democratică va fi restaurată.

„Și voi fi cel mai mare susținător pentru lansarea acestui sprijin, în cazul în care ordinea democratică va fi restabilită. Trebuie să ținem minte că din moment ce această putere oligarhică s-a înrădăcinat, oamenii au ajuns să sufere de pe urma poverii jafului secolului prin schema bancară, care a afectat negativ o bună parte din venitul național al Republicii Moldova. Și fiindcă Guvernul lui Plahotniuc nu a urmat parcursul european, asistența financiară din partea UE s-a redus substanțial. Desigur, după restabilirea ordinii democratice, UE cred că va restabili asistența financiară pentru Republica Moldova rapid”, a adăugat Kalman Mizsei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: