image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Adunarea Generală a Procurorilor va fi reluată pe 22 decembrie

Adunarea Generală a Procurilor, începută în luna august, va continua pe 22 decembrie.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Procurorilor, transmite IPN. La adunarea generală a procurorilor urmează să se revină la alegerile pentru CSP.

În luna august, Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată după aproximativ trei ani de la ultima ședință. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP.

Acuzatorii urmau să-și aleagă reprezentanți în Consiliul Superior al Procurorilor. Însă cu votul a peste 250 de procurori, Adunarea Generală a fost amânată, la propunerea a trei procurori – Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care nu au trecut evaluarea pre-vetting, dar în cazul cărora Curtea Supremă de Justiție a dispus reevaluarea acestora.

Pe 11 decembrie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată.

Chiar și așa, pe ordinea de zi a ședinței CSP de astăzi, s-au regăsit cererile celor trei procurori. Ei au solicitat să fie admiși în lista de candidați membri în noul CSP din partea procurorilor.

Fiind definit drept organul de autoadministrare a procurorilor, CSP are competențe vaste, de la numirea în funcție a procurorilor la alegerea sau demiterea procurorului general. Noua componență CSP mai urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, funcție vacantă din toamna anului 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: