image
Sursa foto: AFP/Getty Images

Război franco-german pentru șefia Comisiei Europene: Socialiștii și Macron ar putea forma o coaliție

Emmanuel Macron propune o serie de candidaţi liberali şi de centru-stânga pentru cea mai importantă funcţie a Uniunii Europene, cea de preşedinte al Comisiei Europene. Preşedintele francez încearcă să forţeze numirea unui alt candidat decât cel propus de PPE, Manfred Weber, partidul cu cele mai multe locuri în Parlamentul European după alegerile din 26 mai, conform Financial Times citat de Digi24.

La summitul informal de la Bruxelles de marţi, preşedintele Macron a cerut ca preşedintele viitoarei Comisii Europene să aibă „experienţa şi credibilitatea” să revigoreze proiectul european, atacându-l, astfel, pe Manfred Weber, „candidatul de vârf” (spitzenkandidat – n.r.) al PPE şi susţinut de cancelarul german Angela Merkel.

Printre numele sugerate de Emmanuel Macron se numără Margrethe Vestager, comisarul pentru competiţie actual, Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit din partea UE şi Frans Timmermans, candidatul PES la şefia Comisiei. Pe de altă parte, Angela Merkel şi-a reiterat sprijinul pentru Manfred Weber, unul dintre europarlamentarii din legislatura precedentă care nu a deţinut niciodată vreo funcţie în vreun guvern naţional. Diferenţele de opinie franco-germane anticipează o bătălie dură între liderii naţionali şi Parlamentul European în următoarele săptămâni.

După alegerile europarlamentare din 26 mai, PPE şi PES au pierdut majoritatea pe care o aveau împreună pentru prima oară, dar PPE a rămas cea mai mare familie europeană din legislativul Uniunii. Weber (PPE), Timmermans (PES) şi Vestager (ALDE), candidaţii partidelor clasate pe primele trei locuri sunt, în acest moment, favoriţii pentru poziţia de şef al Comisiei după ce mai mulţi lideri ai Parlamentului European au decis marţi că postul ar trebui să fie ocupat de unul dintre cei care au candidat înainte de alegeri.

Şi alţi lideri europeni au avut propuneri. Prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez şi-a reiterat susţinerea pentru Frans Timmermans şi a avut mai multe întrevederi cu preşedintele francez, fapt ce sugerează la o posibilă alianţă între socialişti şi centriştii lui Macron, fapt ce l-ar putea propulsa pe Frans Timmermans la şefia executivului european. Emmanuel Macron şi-a exprimat opoziţia faţă de procesul bazat pe „spitzenkandidaten” în trecut ceea ce înseamnă că ar exista şi posibilitatea unui candidat altul decât cei ai partidelor.

Margethe Vestager, candidata ALDE, a răspuns, întrebate despre posibilitatea ca ea să devină şefa Comisiei Europene a răspuns că „e foarte greu de spus în acest moment pentru că totul este foarte opac” dar că crede că „pe această funcţie ar trebui să fie o femeie – avem nevoie de o comisie echilibrată în funcţie de gen pentru a arăta că ne putem schimba”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: