image
Sursa foto: economica.net

Europarlamentarul Mureșan dă de pământ cu puterea din RM: Guvernare slabă, a eșuat și în reforme, și în gestionarea COVID-19

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE responsabil pentru bugete, a adresat critici dure Guvernului condus de Ion Chicu.

Potrivit lui Mureșan, Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, RM a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele PD și cel al PSRM au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins RM nepregătită”, afirmă eurodeputatul.

Siegfried Mureșan a făcut trimitere și la Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova.

„Raportul confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace. Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, arată raportul Parlamentului European. Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile RM, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-și apere cetățenii în fața crizei COVID-19”, consideră europarlamentarul.

În context, Mureșan spune că singurul guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost cel condus de Maia Sandu. „Guvernul a introdus un program de reformă ambițios în spiritul deoligarhizării și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere”, mai afirmă Mureșan.

„Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării. Guvernul RM nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014”, crede Siegfried Mureșan.

În plus, conform raportului, riscul re-politizării instituțiilor importante ale statului și a sistemului judiciar (în special a procurorilor și a instanțelor) reprezintă o altă provocare în implementarea reformelor în Republica Moldova, atenționează europarlamentarul.

„Acesta este încă un motiv pentru care asistența macrofinanciară acordată RM de către UE trebuie să fie însoțită de condiționalități stricte și clare și de un mecanism puternic de monitorizare”, punctează Mureșan.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova, asigură europarlamentarul.

„Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, a conchis Siegfried Mureșan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: